Luc van Lier - Nieuwe informatieborden NS slaan de plank mis

Pislink zijn ze, bij dat Voor Beter OV. Ze dachten dat ze het mooi voor mekaar hadden toen de NS het plan om de gele vertrekstaten op de stations bijna allemaal weg te halen, schielijk weer introk. Maar ze zijn er met boter en suiker ingegaan. De NS is gewoon op zoek gegaan naar goedkope manieren om die gele borden zogenaamd te handhaven. Dit gaat in de toekomst gebeuren met behulp van WIFI-signalen van voorbijrijdende treinen. Op het hoofdkantoor van Voor Beter OV lopen ze nu te stampvoeten: ze beseffen dat ze in het pak zijn genaaid.

In plaats van dat op de gele borden de vertrektijden van de treinen worden afgedrukt, wordt op deze borden voortaan verwezen naar de reisinformatie die per station wordt aangeboden via smartphone of tablet. Deze informatie wordt verzonden via de WIFI aan boord van treinen en kan worden opgevraagd door als gebruikersnaam de naam van het station in te voeren, en als wachtwoord de desbetreffende datum. Bijvoorbeeld gebruikersnaam RotterdamBlaak en wachtwoord 01042015.

De gierigaards van de NS komen met de argumentatie, dat de gele borden telkens bij dienstregelingswijzigingen moeten worden aangepast en dat het doorstralen van de informatie vanuit passerende treinen veel minder bewerkelijk is. Bij de reizigersclub reageerden ze als door een wesp gestoken: “Bij een dienstregelingswijziging hoort nu eenmaal dat de publicaties dienen te worden bijgewerkt”, aldus de reizigersorganisatie. Daarnaast ziet de reizigersclub nog een ander nadeel.  “Dat voor de nieuwe vorm van informatie gebruik wordt gemaakt van de WIFI in naburige treinen, betekent dat de informatie niet beschikbaar is wanneer er geen trein in de buurt is. Juist bij vertragingen neemt de behoefte aan informatie bij de reiziger exponentieel toe.”

Ze hebben wel een punt, inderdaad. Zeker als je nagaat dat de WIFI in de helft van de treinen het niet doet. Vanmiddag  om 3 uur wordt op Amsterdam Amstel het volgende gele bord "nieuwe stijl" in gebruik genomen. De zuurpruimen van Voor Beter OV hebben de uitnodiging voor de onthulling afgeslagen. Die mekkeren dat de reiziger feitelijk gewoon in de maling wordt genomen…


Vertrekstaat "nieuwe stijl"