1 feb 2015

   Krelis - Van Praags kansloze missie

Deze week werd bekend dat Michael van Praag een gooi gaat doen naar het voorzitterschap van een van de meest corrupte organisaties ter wereld, de FIFA. Nobel, maar kansloos. Zijn werk is gerespecteerd, als Ajax-voorzitter heeft hij de club naar de wereldtop kunnen leiden en ook zijn werk als KNVB-bobo was prima verzorgd. Dat zou hem tot een prima FIFA-voorzitter maken, maar helaas werkt deze wereld niet zo.

Want als we een ding hebben geleerd van de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, dan is het dat de FIFA geen ene moer geeft om wat logisch is in deze wereld. En dat gegeven is nu net wat Michael van Praag in de weg zit.

Bij de FIFA hebben de lidstaten namelijk allemaal één stem, ongeacht de plaats op de wereldranglijst en ongeacht of het land ooit heeft meegedaan aan een eindtoernooi. Nobel streven, maar totaal misplaatst. Dat betekent namelijk dat Honduras of Tahiti net zo veel invloed hebben als bijvoorbeeld wereldkampioen Duitsland. Dus doordat Sepp Blatter Oceanië omkoopt, kan bijna heel Europa buitenspel worden gezet. En hoewel van Praag het nodige aanzien geniet binnen Europa, is het voor hem niet mogelijk om genoeg stemmen bij elkaar te halen om de omgekochte stemmen uit Afrika, Midden-Amerika en Oceanië teniet te doen.

Een goed alternatief zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de FIFA een soort Veiligheidsraad vormt, met de top 10 landen op de wereldranglijst. Zij kunnen een beleid vetoën en meer macht uitoefenen dan landen die we toch nooit op een WK gaan zien. Maar dat is natuurlijk naïef. Zolang Blatter er zit, zal er niet snel iets gaan veranderen. Tenzij de FBI de beerput opet en zelf op onderzoek uitgaat. Toch ironisch, dat we de ene corrupte beweging nodig hebben om de andere neer te halen…

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.