10 februari 2022

  Rikus Spithorst - Jamin de nieuwe Nutella

Nutella is goedkope troep. The Poor Man’ s Chocoladepasta. Waarom? Hazelnotenpulp is veel goedkoper dan cacao. Echt, Nutella is de Zeeman van het broodbeleg. Zoete rommel voor armoedzaaiers.

De binnenstad van Amsterdam wordt ontsierd door een enorm aantal Nutella-winkels. Zelden klanten, en hoogstwaarschijnlijk pure witwasserij. Sneu.

Maar er is iets nieuws aan de hand. Er verschijnen opeens steeds meer Jamin-winkels in het winkelstraatbeeld. Eveneens met veel te weinig klanten. Ook witwasserij, wat ik je brom.

Huh? Hoe kunnen filialen van een winkelketen nou worden gebruikt om wit te wassen? Simpel. Veel van die Jamins zijn geen echte Jamins, maar franchise-zaken. Een ondernemer mag het logo, de huisstijl en de producen van Jamin gebruiken, maar blijft verder zelfstandig. Dus ook de onderwereld kan zo’n winkel openen. Jamin beweert weliswaar dat franchisenemers worden getoetst en opgeleid, maar dat blijkt dus een wassen neus. Bedrijfsplannen en omzetramingen worden zo te zien niet serieus beoordeeld. Al die snoepwinkels waar je een kanon kunt afschieten…

Ik denk dat justitie maar eens een onderzoek moet gaan instellen naar de wijze waarop Jamin in ruil voor een flinke franchisevergoeding crimineel gedoe faciliteert. De oude Cornelis Jamin draait zich om in zijn graf…