Driek Oplopers- De racismekaart van Sylvana Simons

We kennen die grap wel. Van die psychiater die allemaal belangwekkende adviezen geeft aan de patiënten in het gekkenhuis. Totdat die “psychiater” door de zuster weer wordt platgespoten en afgevoerd naar zijn isoleercel. Die grap is helaas werkelijkheid geworden.

Kent u Cailin Kuit? Zij staat op nummer drie van de lijst van discriminatiepartij Bij1 van beroepsracist Sylvana Simons. Mevrouw Kuit is onder psychiatrische behandeling geweest, en heeft de zaak omgekeerd. Zij beweerde dat zij zelf als psychiater werkzaam is geweest, een bewering die door Bij1 werd overgenomen. Maar Cailin Kuit (die naar eigen zeggen in een vorig leven Diane Niesse heette) blijkt nooit in het BIG-register te hebben gestaan. Ze kan dus onmogelijk legaal als psychiater hebben gewerkt. Ook als student geneeskunde staat zij nergens bekend.

Beroepsslachtoffer Sylvana Simons vond het nodig, afgelopen zondag in het televisieprogramma Buitenhof de racismekaart te trekken. De beschuldiging dat Cailin Kuit geen psychiater was geweest, was slechts een complot, opgetuigd door blanke racisten, om haar partij schade te berokkenen, aldus beroepsnegerin Sylvana Simons. Nog maar kortgeleden trok ik van leer tegen het onterecht roepen dat gefundeerde kritiek “racisme” is. Mij is het sowieso een raadsel waarom een serieus interviewprogramma idiote zonderlingen zoals Sylvana Simons nogal kritiekloos aan het woord laat.

Bulderend van de lach rol ik over de vloer. Een partij liegt op zijn eigen website over de kwalificaties van een van de boegbeelden, en stelt dat kritiek daarop een racistisch complot is. Nu zijn bluffen, liegen en opscheppen sowieso zaken die onder het afro-Surinaamse volksdeel nogal vaak voorkomen, dus verbaasd hoeven we over de opstelling van Debiele Sylvana niet te zijn. Maar wat mij wel opvalt, is dat Luidruchtige Sylvana nu opeens zwijgt als het graf. Maar ja, wat kan ze zeggen? Zowel de beheerders van het BIG-register als de Inspectie van de Gezondheidszorg hebben inmiddels gemeld dat Cailin Kuit nimmer als psychiater geregistreerd heeft gestaan, en ook nooit als zodanig heeft gewerkt, in ieder geval niet legaal. Hahaha, de psychiatrisch patiënt die denkt dat ze zelf de dokter is. Echt, ik word zo vrolijk van dat stelletje halvegaren.

Toch verwachten onderzoekers als Maurice de Hond dat Bij1 in met name het Bijlmermeer-getto best een aanzienlijk deel van de stemmen bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen in de wacht zal slepen. Toch triest dat grote groepen mensen stemmen op een politieke avonturier, die na een in het slop geraakte televisiecarrière al eerder haar geluk beproefde bij een club ontkenners van de Armeense genocide. De reden dat mensen op die idioot stemmen? Ze is van dezelfde Surinaamse komaf. Ik vind dat een schoolvoorbeeld van onversneden racisme.

Het staat iedereen in Nederland vrij om een politieke beweging op te richten. Enerzijds is dat  in onze democratie een groot goed, maar anderzijds leidt dat er dus toe dat allerlei idioten (zowel ter linker- als ter rechterzijde van het politieke spectrum) van dat recht een karikatuur maken. De democratie verdient het niet om te worden mishandeld door allerlei politieke charlatans, zoals Sylvana Simons en Cailin Kuit.

Punt van zorg is ook, dat sympathieke doelstellingen naar de achtergrond verschuiven, wanneer zij worden nagestreefd of verwoord door mafketels met opgeblazen ego’s. Het tegengaan van discriminatie van minderheden is sympathiek, maar met vrienden als Sylvana en Cailin hebben die minderheden geen vijanden meer nodig. Jammer.

O ja, en wat dat liegen over je kwalificaties betreft: herinnert u zich Charles Schwietert nog? Reeds drie dagen na zijn aantreden als VVD-staatssecretaris in 1982 trad hij af. Waarom? Hij had gejokt in zijn CV, en onterecht beweerd dat hij doctorandus was. Dat werd niet geaccepteerd. Zo dealt een serieus te nemen partij met liegende (kandidaat)volksvertegenwoordigers, bewindspersonen en kaderleden.  Inpakken en wegwezen. Kijken we even naar Bij1: Vorige week werd bekend dat het CV van mevrouw Kuit niet deugde, zondag trok Sylvana Simons de racismekaart, dinsdag meldde mevrouw Kuit dat haar partij die middag met een verklaring zou komen, en nu, woensdag, komt Bij1 niet verder dan het weren van lastige persvragen. Maar van Cailin Kuit is nog geen afscheid genomen. En dat vind ik best wel een verbeterpuntje voor de partij van meester doctor professor ingenieur Sylvana Simons MBA.

Naschrift: de tekst van deze column is aangepast nadat collega Pouwels terecht op een omissie wees.