Daafje _ Hollandse Nieuwe van Geert Wilders

Dit is een mooie voor dominee Gremdaat, ware het niet dat ík op een regenachtige woensdagmiddag even de online kranten doorlas. En wat ik toen zag? Ik was van de PVV -en de andere rechtspopulistische partijen- al een hoop rare dingen gewend, niet alleen wat betreft de onmogelijkheid om lid te worden van de partij (een ondemocratisch beginsel dat in schril contrast met principes van vrijheid), maar vooral wat betreft het snoeren van andermans mond, tot aan het voor gek verklaren van de tegenstander (Trump), tot aan geweldpleging toe (Front-National die kritische journalisten  die notabene in bezit zijn van een geldige perskaart met geweld uit een perszaal laat verwijderen). Ik schreerf daar al eerder over.

De bovenstaande vormen van censuur kende ik dus al, maar zo zout had ik deze haring nog nooit gegeten: Wilders is, zoals bekend, een fervente Twitteraar en je mag als bezoeker mee-reaguren, (immers hij zegt voor het volk te zijn, al laat hij zijn gezicht niet zien, als Pauw & Witteman of Eva Jinek hem uitnodigen voor een debat). Hij heeft wel een duidelijke spelregel: alles wat hem ook maar een klein beetje niet bevalt wordt gelijk eraf gegooid en de schrijver van het ‘ongewenste’ wordt getrakteerd op een blokkade. Ook dat wisten we, maar nu blijken er wel heel rare dingen in dat bovenkamertje van hem opgekomen te zijn!

Jeroen Verwoort, een visliefhebber uit IJmuiden overkwam dat. Hij schreef op Twitter -terecht- dat het een oud-Nederlandse traditie is om een Hollandse Nieuwe zonder uitjes te eten en dat Geert Wilders zoiets hoort te weten. Iets wat een beetje visboer je ook zo kan vertellen: een zoute-haring hoort traditioneel zonder uitjes gegeten te worden, al vinden velen hem met uitjes lekkerder, maar dat is even net een wat ander verhaal! Een Tweet die geheel onschuldig van aard is, zou je denken. Maar nee, Malle Geert (zoals ik hem steevast noem, als hij weer eens wat belachelijks heeft gezegd of besloten!) kon deze hulpopmerking vreemd genoeg niet waarderen en trakteerde de visboer op een boodschap als: “Ga jij maar ergens anders heen met die haring zonder uitjes van je”, en paste het uiterst ondemocratische middel toe: hem van Twitter afgooien. Weer typisch een gevalletje van beter weten, wat binnen de PVV geen ongebruikelijk goedje is, notabene geheel tegen de Nederlandse gebruiken én het recht van democratie en vrijheid van meningsuiting in! Iemand die voorvechter van het Nederlandse cultuurerfgoed is, gaat nu opnieuw grandioos de mist in en dat is dan nog wel iemand wiens tongval nog het meest van de gemiddelde Nederlandse uitspraak afwijkt. Het woord ‘vrijheid‘, was binnen de PVV al zo beperkt, maar naarmate de tijd vordert, krijgt het woord steeds minder het bestaansrecht dat het verdient.

Een ander besluit uit het wel erg korte verkiezingsprogramma van de PVV deed een andere Twitterbezoeker wat posten. Myrte van der Zwet reageerde op het besluit om € 0 aan het simuleren van windenergie toe te kennen: “Dan ben je dus straks meer afhankelijk van de olie-landen die al overwegend Islamitisch zijn!”. Ook dat kon de PVV-leider niet waarderen en Myrte mocht van hem niks meer op Twitter plaatsen. Een land aan de vooravond van de verkiezing en Geert Wilders gaat mensen blokkeren, die alleen maar op een onschuldige manier even een net niet helemaal goed toegepast Nederlands gebruik onder de aandacht bracht. Kortom het paranoïde gedrag uit rechtspopulistische hoek heeft weer een nieuwe vorm aangenomen. Wie weet, dat dit op de avond van 15 maart als een boemerang op hem terugkomt. Kortom, mensen als Geert Wilders weten kennelijk van voren gewoon niet, dat ze compleet van achteren leven.

Gebleken is, dat de partijopbrengsten aardig aan het kelderen zijn en voor voldoende beveiliging is niet genoeg geld (immers de extra verkozen PVV-parlementsleden zullen misschien ook beveiliging moeten krijgen), áls er nog voldoende beveiligers zijn met integere antecedenten. Wat doe je dan? Dan grijp je terug op een bekende Nederlandse traditie: de haring!

Wilders als Volendamse visboer, kunt u dat zich voorstellen? Een Volendamse visboer met een zachte g en een dubbele w. Dat is dan kennelijk de nieuwe Nederlandse cultuur, zoals Wilders die graag wil hebben. Alleen haring met ui wordt daar dus verkocht, deze plakken de overgebleven beveiligers er voor u op! Zij houden je op een afstand als er nieuwe ui wordt gesneden en wie probeert de ui alsnog van de haring af te schrapen, of ook maar één opmerking over het product durft te maken, wordt de vis  -mét ui - gewoon door de strot geduwd. Mocht Wilders alsnog zijn haringkar elders in het land hebben staan, kan hij altijd nog Fleur Agema als ‘viswijf’ in een dependance in de kop van Noord Holland neerzetten. Waar leveren ze de haring mee aan? Met de nieuwste aanwinst: een voor € 6050 aangekochte nepvariant van de wagen met caravan van Bassie en Adriaan!