11 jan 2015

   Pouwels - Laat je religie thuis

Vrijdagavond is eindelijk een einde gekomen aan het praktische deel van het Franse drama dat ook in Nederland zoveel mensen geraakt heeft. Aan de nasleep hiervan is nog lang geen einde gekomen. De moord op Theo Van Gogh is hier twaalfvoudig overgedaan en de discussies die we destijds voerden, kunnen we met de kennis van nu wéér voeren.

Wat er toen wat mij betreft helemaal fout ging, was dat de redenering ‘mensen vermoorden mag niet, maar hij heeft het er wel een beetje naar gemaakt’ gemeengoed leek. Walgelijk, vond ik destijds en dat vind ik nog steeds. Wanneer je er dergelijke redeneringen op nahoudt, dan bagatelliseer je terreur, moord.

Dat soort geluiden heb ik nu niet gehoord in de media. Wél in het dagelijks leven overigens. Dat die geluiden de media niet bereiken beschouw ik als een zegen. We worden de komende tijden ongetwijfeld al genoeg bestookt met ongenuanceerd geschreeuw.

Maar de redenering die dieper ligt vind ik eigenlijk nog veel ernstiger en dat is de redenering dat de slachtpartij die plaatsgevonden heeft op de redactie van Charlie Hebdo een logisch gevolg is van hun cartoons. Die oorzaak-gevolgrelatie is absurd en pervers. Want als een paar tekeningen twaalf doden tot gevolg kunnen hebben, waarvan zijn die twaalf doden dan een oorzaak?

En dat is nog steeds niet het echte probleem, want dat ligt nog iets dieper en het is de breed gedragen basis voor de ellende van de afgelopen week. Want waar het overgrote merendeel van de moslims beslist niet achter deze aanslagen staat, leeft er in islamitische kringen wel degelijk de overtuiging dat cartoonisten Mohammed niet zouden mogen tekenen. En daar slaan ze de plank totaal mis.

Dat mensen ervoor kiezen een bepaalde religie aan te hangen is prima. Dat die religies bepaalde regels met zich meebrengen ook. Maar wat essentieel is voor een multiculturele samenleving, is dat iedereen beseft dat de regels die horen bij zijn of haar overtuiging uitsluitend gelden voor diegenen die zichzelf daartoe geroepen voelen. Dus niet voor de rest. Een moslim mag dus geen varkensvlees eten, alcohol drinken of Mohammed afbeelden, maar niet-moslims mogen dat wel degelijk.
 
En is een spottende afbeelding van een profeet dan echt zo kwetsend? Geen idee. Echt niet. Ik kan niet in de hoofden van andere mensen kijken. Wat ik wel kan, is vergelijkingsmateriaal zoeken en dat is er. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er wereldwijd miljoenen mensen zijn die geloven dat ik voor eeuwig zal branden in de hel. Voor mij is dat geen probleem, want dat geloof ik zelf absoluut niet. Wat ik wél een probleem vind is dat die mensen dat doorgaans ‘goed’ of ‘rechtvaardig’ noemen.

Dus er zijn vrij veel mensen die een vrij extreme mening hebben over wat mijn lot zou moeten zijn. Dan kan ik dat op internet op gaan zoeken om bevestiging te gaan zoeken van wat ik al weet, of ik kan dat laten. In het eerste geval zal ik me uiteindelijk waarschijnlijk bijzonder kwaad gaan maken; in het tweede geval gaat het leven gewoon door.

Ik ben echt geen genie. Als ik al kan bedenken dat het niet zo’n goed idee is om dingen op te zoeken die ik liever niet wil zien, waarom kunnen zoveel anderen dat dan niet? Als ik mijn levensbeschouwing thuis kan laten, waarom kunnen anderen dat dan niet?

Wat je ook gelooft, geloof mij: laat je religie thuis. Daar is zij veilig.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.