Paul - Groningers moeten niet zeuren

Ik zit er op te wachten tot de NAM, met name de staat der Nederlanden, Shell en Esso, gaat vertellen dat de aardbevingen in Groningen gewoon een natuurlijk verschijnsel zijn. Dat het helemaal niet aan het gas ligt. En dat de Groningers niet moeten zeuren. Want “we hebben het wegsluizen van het gas toch substantieel verminderd. Dat de minister er niet omheen loopt te zwetsen. Veel praat. En niks zegt. Toezeggen is namelijk niets doen. Het is een soort van “ik wil stoppen met roken”. Ik wil zegt nog niet dat je het doet.

Het blijkt toevallig dat de ergste beving plaatsvond nadat de NAM het minderen al een tijdje had gedaan.  Ik verwacht dus dat de NAM gaat beweren dat het de Groningers hun eigen schuld is, want het is een arm gebied en “die mensen uit Groningen hebben gewoon geen geld om hun huizen fatsoenlijk te onderhouden. Daar waar je nog een huis van 1 ton kunt kopen, dat kan nooit wat zijn. En dan rondom Noord-Oost-Groningen. Daar is het onroerend goed nog goedkoper. Enkel en alleen maar omdat het roerend goed is geworden. Het is om te huilen.

En, dat is van groter belang; ze hadden het zelf nooit voor elkaar gekregen om het gas uit de bodem te krijgen. Suikerbietenboeren. Dieper kwamen ze niet. En alles onder de grond is niet van de grondeigenaar, maar van de staat.  Dus werden Groningers onteigend. En ze hebben het nog niet door.

Ik was een tijdje terug in Noorderburen. Ik reed verkeerd. Passende naam trouwens. Ook voor ons westerlingen. Het zijn onze buren. We hebben de plicht voor hem te zorgen. Klinkt een beetje zweverig? Ik ben helemaal geen nationalist, want ik vind als er een ramp gebeurd in bv Turkije, een aardbeving of zo, dat het ook onze buren zijn. En wij ze moeten helpen.

Zoals Brabanders en Limburgers prat gaan op hun gastvrijheid kan ik zeggen dat Groningers dat ook werkelijk zijn. Wat ze dan zeggen over die stugge Groningers zeggen, het is klinkklare onzin. Het komt er een beetje kortaf uit. Bot. Als een soort grom. Maar stug? Hartstikke aardige mensen. Open. Vriendelijk. Bijna lief. Bijna verlegen. Wel grommen, maar niet brullen. Al hadden ze dan in Noorderburen geen aardbevingen. Nog niet. Er ligt wel ook een gasbel onder. Noorderburen. 1 weg heen. En precies dezelfde weg weer terug. Zo langzamerhand snap ik wel dat de Brabanders geen Hollanders willen worden genoemd. En dat ze afgeven op de randstedelingen. En daarom komt het dat ik de Groningers snap. Volgens mij kost het minder (energie en geld) om de Groningers zonder twijfel, zonder onderzoek en zonder protocol hun huizen te repareren of te herbouwen, of te nieuwbouwen. Wij, randstedelingen, hebben er aan verdient. Nu gaan we ze met gelijke munt terugbetalen.

Onze zuiderbuur is Belgie. Onze noorderbuur is Groningen. Zoals ze zelf zeggen; daar gaat niets boven. Het zijn onze eigen bovenburen. Dus Groningers moeten niet zeuren. Dat moeten wij, hun buren,  voor ze doen.