Driek Oplopers - Gonny van Oudenallen is back

In mijn prachtige Amsterdam valt eigenlijk altijd wel wat te lachen. Waar we eerder deze week dikke pret hadden over de wij-tegen-zij-club van Sylvana Simons en pseudo-psychiater Cailin Kuit, valt er vandaag heel wat af te lachen over een andere politieke kneus. Gonny van Oudenallen.

U kent haar nog wel: ze fleste de Amsterdamse Gemeenteraad door zichzelf voor haarzelf in te huren als adviseur. Van de door de gemeente verstrekte fractie-ondersteuningsvergoeding voor haar partij Mokum Mobiel had ze een deel in eigen zak gestoken. Voor advieswerk. Gonny betaalde Gonny voor advieswerk aan haarzelf. Een soort in jezelf praten op declaratiebasis, dus. Maar dan wel met als gevolg dat er een hoop gemeenschapsgeld aan je strijkstok blijft hangen. Smerige profiteur Oudenallen werd ook nog een poosje Kamerlid voor de LPF, het verkiezingsvehikel van de overhoopgeschoten fascist Pim Fortuyn. Ze zat net lang genoeg in de Kamer om vijf jaar wachtgeld op te strijken. U weet wel, namens die LPF, die vond dat de politiek betrouwbaarder moest…

Later moesten wij kennisnemen van het hilarische bericht dat Gonny na haar politieke uitvreterij ook nog een zangcarrière ambieerde. Ze heeft destijds een plaatje gemaakt over die Franse IMF-baas DSK, die in Amerika al dan niet iets ranzigs met een kamermeisje zou hebben uitgespookt. Een soort van “MoiAussi”, een soort van “MeToo” avant la lettre dus. Maar hoe dan ook, mij is het volstrekt een raadsel, waarom iemand die niet alleen een kamermeisje, maar het hele land dus heeft genaaid, een plaatje meent te moeten maken om haar visie over de escapades van DSK te onderstrepen.

Ja, altijd lachen met Gonny. Behalve als het over haarzelf gaat. Dan is het snel uit met de pret. Op Google heeft ze zo te zien een aantal verwijzingen laten verwijderen, en ze probeerde Het Parool door de Raad voor de Journalistiek te laten veroordelen. Die krant had op 24 december 2009 een soort van (poging tot) lollige eindejaarsquiz afgedrukt, waarbij een van de multiplechoicevragen over Gonny ging:

Vraag 24 van deze quiz luidde:

Mokum Mobielraadslid Gonny van Oudenallen raakte in 2005/2006 niet in opspraak door:

a)      illegaal onderverhuren van haar woning.

b)      inschakelen van haar eigen reclamebureautje voor partijzaken.

c)      oraal bevredigen van een D66-raadslid in de parkeergarage van de Stopera.

d)      pinnen van partijgeld voor privé-doeleinden.

Het juiste antwoord luidt c). Vervelend voor Gonny dat haar drie Amsterdamse misstappen nogmaals breed in de krant werden uitgemeten, maar ja, dat kan je nu eenmaal gebeuren, wanneer je als publiek persoon de ene scheve schaats na de andere rijdt. Of antwoord c) nu erg smaakvol is, dat valt te betwisten, maar Gonny kreeg van de Raad voor de Journalistiek nul op het rekest. Wat mij betreft terecht.

Overigens maakte Gonny van Oudenallen zich niet alleen buiten de Amsterdamse Gemeenteraad belachelijk. Ook daarbinnen had ze de lachers op de hand. Zoals toen het Gemeentevervoerbedrijf wegens tekort aan trams een paar Duisburgse exemplaren huurde. In die trams zaten bordjes en stickers met teksten van het niveau “nachste Haltestelle” en “Vorsicht beim Aussteigen”. Die aanduidingen moesten weg van Gonny. Want mensen die de oorlog nog hadden meegemaakt, konden zich daaraan storen. Kijk, dan ben je anno tweeduizendzoveel echt heel erg de weg kwijt. Als er nou bordjes met teksten als “Nur fur Wehrmachtsoldaten” of “Keine Juden zugelassen” in hadden gezeten, tuurlijk, maar dat was uiteraard niet het geval, temeer aar het hier om trams gaat die pas in de jaren-70 waren gebouwd. Hahaha, die Gonny: fout na de oorlog…

Maar ze is weer terug, onze Grappige Gonny. Ze heeft haar nieuwe partij, Verkeersgroep Amsterdam, in alle zeven stadsdelen geregistreerd. Ik laat Gonny even aan hert woord. “Onze thuisbasis is het Centrum, voor de stadsdeelcommissies Centrum Oost en Centrum West hebben we al mensen op de lijst, vanuit daar moet de olievlek zich uitbreiden”.  Ik verslikte mij bij dat woord “olievlek”. Huh? Olievlek? Pisvlek!