11 januari 2022

RIKUS SPITHORST - CHINESE TROEP

Bulderend van de lach las ik een bericht over busbedrijf Keolis. Hun chauffeurs krijgen thermische kleding omdat ze zitten te barsten van de kou in hun gammele bussen.

Het wordt wel vaker gezegd: koop geen Chinese spullen, want heel vaak is het gewoon inferieure rotzooi. Dat geldt dus ook voor de elektrische bussen die de armoedzaaiers van Keolis in China voor een appel en een ei hebben gekocht. Alles gaat stuk aan die bussen, en vaak stranden ze onderweg. Ze zijn nu ruim een jaar oud, en nu blijkt de verwarming in het overgrote deel van de bussen de geest te hebben gegeven.

Die kapotte verwarmingen een beetje vlotjes repareren schijnt geen haalbare optie te zijn. Dus hebben de breinbaasjes op het door een aanbestedingsfraude geplaagde hoofdkantoor iets anders bedacht. Thermische kleding voor de chauffeurs. U begrijpt dat ik mijn lachen niet kon inhouden? Wat kunnen we nog meer verwachten? Een gebruiksvriendelijke krik voor als er een wiel onder vandaan valt? Een stootkussen voor als de remmen weigeren? Een extra grote gevarendriehoek voor als de bus midden op de snelweg stilvalt?

Maar ze zijn iets vergeten, die breinbaasjes op het Keolis-kantoor. Hun chauffeurs zitten dus winterklaar achter het stuur, maar de passagiers? Daar is men dus niet mee bezig, bij busbeunhaas Keolis. De reiziger kan gewoon doodvriezen. Geeft niks. Niemand heeft bedacht dat er voor de reizigers bijvoorbeeld leuke warme dekentjes ofzoiets zouden moeten komen. Welnee. De Keolis-directie zit er warmpjes bij, de chauffeurs hangen niet in de gordijnen en de reizigers zijn van geen enkel belang.

Nou ja, vervoerders doen wel vaker hilarische dingen voor hun personeel. De NS met de plaszak voor machinisten van treinen zonder toilet. De sportbeha voor trambestuursters van het GVB omdat een nieuw type tram lelijk over het spoor hobbelde. En nu dan nu de thermische kleren voor de Keolis-chauffeurs.

Wel weet ik een leuke nieuwe naam voor Keolis. De AliExpress.