Paco Painter - Dolf R. de Vries

Vandaag even druk in de weer geweest met het boeken van een cursus. Of workshop zoals dat nu heet. Bekt lekkerder en verkoopt beter. Ik wil nu eindelijk wel eens leren op mijn hoofd te staan. Dat schijnt goed voor de bloedsomloop te zijn, heb ik mij laten voorliegen.

Ik bel iets uit een advertentie. ‘Met Jannemien?’

Met Jannemien.. ze eindigt haar naam met een vraagteken. Zoals zij het uitspreekt klinkt het of ze zelf verbaasd is dat ze Jannemien heet. Ik vraag haar naar de workshop. Wat het precies inhoudt en dergelijke.

‘Ja, u moet het zien als een soort van Yoga?’  Weer dat vraagteken.

‘Wij laten u tijdens de workshop zien wat u zoal kunt verwachten?’

Ik vraag hoeveel de workshop kost. ‘Nou, het is een tweedaagse workshop? En het geheel kost tweeduizend euro? ‘Tweeduizend Euro?’ roep ik verbijsterd, ‘Dat kost een klomp goud ook, zeg.’

‘Vast wel, meneer? Maar het is wel inclusief koffie en een broodje he?’

‘Dat stelt mij helemaal gerust, Jannemien?’ En ik verbreek de verbinding.

Ja hallo hé.

Ik zet de tv aan. Een herhaling van Jakhals&Hyena oftewel Pauw&Jinek. En wie zien wij daar weer als een duvel uit een doosje mijn huiskamer inspringen. Als dat Dolf Jansen niet is. Die uitgehongerde marathonloper die ook nog cabaretier schijnt te zijn. Je ziet die man tegenwoordig in elke tokshow opduiken. In De Wereld Draait Door mag hij zijn humor uitleven en ook Jakhals&Hyena zijn kennelijk gek op hem. Heeft die man geen werk of zo dat hij zich als een soort bloedzuiger hecht aan die tokshowtjes? Hij wordt nu al fluisterend Peter R. de Jansen genoemd omdat ook die als een soort ziekte van lyme in elke tokshow is geïmplementeerd. Veel mensen schijnen, als ze Peter R. de Jansen weer als een niet te verwijderen virus op tv zien verschijnen, over te stappen op lachgas. Begrijp ik. Je moet wat als je wat vrolijkheid in je leven wil.

Is er ook nog goed nieuws? Zeker! Peter R.de Vries is al twee dagen niet op tv geweest. Het schijnt dat hij in een afkickkliniek voor verslaafde tokshowgasten is opgenomen.

Dus zap ik naar een ander net waar het voltooid leven en euthanasie weer eens wordt besproken. Een of andere gristelijk vermomde dominee van de seksueel hervormde laatste dagen adverteerders heeft het over ‘cases’  terwijl hij zelfmoordgevallen bedoeld.

Het wordt tijd dat die man eens stevig gaat bidden. Om deze zonde te laten vergeven. En dan zal hij er achter komen dat God uiteindelijk, net zoals elke man, wil, dat je op je knieën voor hem knielt. Maar dat geheel terzijde.

Ik bel Jannemien nog een keer.’Dag, Jannemien? Hebben jullie ook workshops over het jagen op en het afzinken in de Noordzee van religieuze betweters inclusief een fles wodka?’

‘??’

‘Jannemien? Hallo?’