Daafje - 10 seconden nadenken

De eerste kogel is ongeschonden door de open deur van de kerk gekomen. Het zag er wel naar uit dat Nederland ditmaal de finale van het (te) bekende Europese muzakfestival zou halen. Ditmaal geen fratsen met een jurk, maar een zanger, (luisterend naar de naam Douwe Bob) die halverwege 10 seconden stilviel, (nou ja dat een Russin uit de vakjury de act heeft laten uitlekken, zou er misschien voor gezorgd hebben dat we dit jaar erdoor zijn, voor mijn part mogen Nederland en Rusland het komende zaterdag in de finale gaan uitvechten, desnoods in de 10 seconden stilte van Douwe Bob, en het liefst een hoorbare discussie!

Misschien kan voor sommigen 10 seconden nadenken absoluut geen kwaad. Of het nou kwaliteitsmuziek is of niet, dat mag een ieder voor zich gaan uitmaken. Zeker is wel, dat met het uitgegeven budget in elk land makkelijk 2 of 3 symfonieorkesten een jaar lang hadden kunnen blijven bestaan. Het gaat dus om 42 deelnemende landen, voor hooguit 3 minuten show, (2x, als de in de finale komen te staan en 3x voor de winnaar!). 43 landen die budgettair elk jaar evenveel geld neertellen, waarvan - zeg maar - 125 symfonie-orkesten hadden kunnen (blijven) bestaan, waardoor 12.500 echt getalenteerde musici niet alleen hun boterham hadden kunnen blijven verdienen, maar ook een stuk echte cultuur hadden kunnen overdragen en waarbij nog eens evenveel mensen, (ondersteunend- en opleidend-personeel), ook van een baan waren voorzien. 12.500 musici die nu thuis zitten te kijken naar 3 minuten, waar het leeuwendeel binnen deze sector, laten we eerlijk blijven, nou niet echt vrolijk van wordt.

Ik roep bij deze op om zaterdag tijdens de 10 seconden stilte in Slow-Down over het bovenstaande goed na te denken, of verdere deelname aan dit muziekcircus überhaupt nog wel wenselijk is. Deze boodschap richt ik niet alleen aan het volk, maar ook (en met name) aan de hoge pieten van de AVRO/TROS, (en alle omroepen en zenders in het buitenland, alsmede aan alle ministeries van Cultuur en Wetenschappen, (of waaronder de onderdelen Cultuur en Muziek in het buitenland beleidsmatig vallen). Dus komende zaterdag geen 10 seconden stilte halverwege, maar allen luidkeels hardop nadenken, alstublieft en dank u wel!