FraLa - Bemoeizucht

Rookverbod wordt steeds verder uitgebreid. Binnenkort mag je waarschijnlijk niet eens meer in je eigen tuin roken. Tenzij je 30 meter van de perceelscheiding verwijderd bent.

Milieuclub wint het voor de rechter van de Staat en deze laatste moet nu harder werken aan ‘schone luchtwegen’. Minder fijnstof, want dat is geen fijn stof. En wat er allemaal aan ons voedsel mankeert, is teveel om op te noemen. Er schijnt suiker in vleeswaren te zitten en dan gaat iemand dus om suikertaks roepen. Frisdrankfabrikanten gaan nu zelfs voor de muziek uit lopen en beleveren scholen alleen nog maar suikerarm of suikervrij spul.

Voedingsdeskundigen rollen over elkaar heen met verkeerde vetten, schijven van 1 t/m 5 en van melk weet ik nu ook niet zeker meer of dat nog wel ‘goed voor elk’ is. Bij kleding dienen wij ons te verwittigen of daar geen kinderarbeid aan vooraf is gegaan. En wij moeten allemaal meer bewegen.

Eerlijk gezegd word ik langzamerhand niet alleen erg moe van al die mensen, die mij voorschrijven wat ik allemaal wel en niet mag doen, maar ook vrij pissig. Ik had al de pest in toen ‘opeens’ verboden werd zonder helm op een brommer te rijden. Slechts rijpere jeugd kan zich dit helmloze tijdperk nog herinneren, ben ik bang. Overigens is er minimaal één staat in de VS waar zelfs motorrijders geen helm hoeven te dragen.

Als het zo doorgaat, mag ik straks in het winkelcentrum alleen nog maar uitademen als ik kort daarvoor mijn tanden heb gepoetst. Boodschappen doen met de auto binnen een straal van 1 km van je woning, wordt zwaar bestraft. Krijg je niet alle boodschappen in een keer mee, dan gewoon meerdere keren heen en weer fietsen. Twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie? Mag, maar dan het jaar daarop geen vliegvakantie. Carpoolen wordt verplicht. Er komt een eet-goeroe die op wetenschappelijk onderzoek gestoelde consumptierichtlijnen vaststelt. Een ieder dient dagelijks met zijn/haar telefoon te kunnen aantonen die dag een kwartier lichamelijke inspanningen te hebben verricht. En de bemoeizieke zotten hebben zo nog waslijsten vol ideeën om hun medemens op het rechte pad te houden.

“Hallo, bemoeizieke zotten, ik wil helemaal niet op een recht pad. Ik vind kronkelig veel spannender. Ik wil zelf uitmaken of ik rook, drink, gezond of minder gezond eet en veel of weinig beweeg.” Als je iets dergelijks hardop roept in een omgeving vol geitenwollensokken-figuren worden ze niet eens boos. Zij schudden hooguit meewarig hun hoofd en kijken je met een blik vol medelijden aan. ‘Meneer is al oud. Meneer begint al een beetje te dementeren’, hoor je ze bijna denken. En vervolgens vragen ze je om even rustig te gaan zitten en een glaasje bietensap te drinken. Ik wil helemaal geen bietensap. Ik wil een scotch on the rocks en als het daarvoor nog te vroeg op de dag is, kom ik later wel een keer terug.

Nu is het tot op zekere hoogte nog wel te billijken dat er mensen zijn, die oprecht menen dat zij andere mensen met hun bemoeizucht een plezier doen. En zoiets wordt nog aangewakkerd als ‘nieuwe’ mensen zich laten ‘bekeren’. Al die “doe nu maar, dat is goed voor je”-figuren hebben voor mij iets weg van Jehovagetuigen. Zo heb ik ook het idee dat ex-rokers fanatieker over het anti-rook beleid zijn dan lieden, die nooit hebben gerookt.

Het wordt voor mij echter aanzienlijk onverkwikkelijker als dit soort bemoeizucht zich dreigt uit te breiden richting politiek. Komt er na deze ellenlange formatie straks een regeerakkoord, waarin niet alleen kennis van het Wilhelmus, maar ook het aantal te consumeren spruitjes wordt voorgeschreven? Ik kan daar erg stoute gedachten bij krijgen. Ik filosofeer ook wel eens (zij het bijzonder kort) dat ik als reactie op een veroordeling tot levenslang “Nou en” geef. Zo lang is dat niet meer. Of misschien ook wel als ik mij overgeef aan de bietensap-elite….