Krelis - En wie niet springt…


“Joden! Joden! En wie niet springt die is een Jood!”
“Hamas! Hamas! Joden aan het gas!”
“Bommen op Rotterdam!”
Je bent een jaar of 10. Of 12.
En je bent voor Ajax. Of Feyenoord. Of, ook leuk, FC Utrecht.

En je zingt en je springt. En samen met je vader heb je zo een leuke middag. En ach, jezelf een beetje laten gaan is best toegestaan. Juist tegen de neuzen of de kakkerlakken. Papa vindt het goed en moedigt zijn jongen vooral aan. Als je van betere komaf bent, blijft het bij mopjes op je verjaardag.

Papa stemde Pim. En nu stemt hij op Geert. Naar eigen zeggen omdat hij vindt dat de publieke omroep teveel subsidie krijgt en dat het maar eens afgelopen moet met die linkse hobby’s, maar de ontwikkelde mensen uit zijn omgeving weten wel beter. Echt beter wordt Papa er niet van, maar omdat de blonde meneer hem “minder, minder” belooft, is Papa bereid om op hem te stemmen.

Zondag tegen “020” liet Papa samen met zijn vriendjes een liedje horen dat ze samen hadden bedacht. Want zingen dat Joden het best branden is natuurlijk dé manier om jezelf nog een idee van status te geven. Papa was blij. Niet alleen had hij het idee eindelijk wat te hebben bereikt in het leven, maar dat Zoontje meezong, vervulde hem van intense trots. Zoontje heeft eindelijk ook de haat tegen de club uit Amsterdam meegekregen. Zoontje weet gelukkig wel beter dan Papa tegen te spreken. Hij weet hoe boos Papa kan worden, dat heeft Mama ook vaak genoeg gemerkt.

Op bestuursniveau gaat het ook lekker. Dreigmails. Doodsbedreigingen. Aan mensen die vele malen fatsoenlijker zijn dan de wereld waarin zij werken. Mensen met kinderen. En sommigen zelfs met kleinkinderen. En hoewel de clubbesturen de harde kern eigenlijk keihard zouden moeten aanpakken, wordt met name bij Ajax de harde kern zeer nadrukkelijk de hand boven het hoofd gehouden. Wie kent niet de beelden van directielid Edwin van der Sar hossend tussen het tuig van vak 410? De angst voor debielen in de tuin heerst in de Amsterdamse bestuurskamer en dus krijgt vak 410 zonder problemen toegang tot overleggen, uitstapjes en het trainingsveld.

Uri Coronel (zelf een Jood) stipte al een paar jaar geleden aan dat Ajax een keertje moet afstappen van zijn Joodse identiteit, dat zijn vervlogen tijden. Maar zolang de Davidsterren meegaan naar elke uitwedstrijd, zal dit als een rode lap blijven werken op het deel van het publiek dat iets lager op de evolutionaire ladder staat. Maar de besturen moeten een keer iets gaan doen. Neem een liedje op, speel een vriendschappelijke wedstrijd in elkaars shirt, doe iets! Maar hetgeen wat in het stadion geroepen wordt bagatelliseren en afdoen als een kleine minderheid… Hou toch op! We zijn een schande voor de mensheid aan het worden!