Driek Oplopers - Lieg mee met de VVD (deel 1): Halbe Zijlstra

Als fractievoorzitter in de Tweede Kamer stond je al bekend als een onversneden hufter. Een populist met een grote bek. De roeptoeter die alles uitkraamde waar je politieke baas als premier toch een beetje bij weg moest blijven. Dat alles in tamelijk onverzorgd Nederlands. Boegbeeld van het onverdraagzame deel van de VVD.

Nog niet zo heel lang geleden hield je een toespraak op een VVD-congres. Daarin vertelde je dat je op bezoek was geweest in het vakantiehuis van Vladimir Poetin, de cryptofascistische leider, die een mooi democratiseringsproces in Rusland kaapte ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Ik heb mij altijd afgevraagd wat je daar te zoeken had, trouwens. Maar goed, in de toespraak op dat congres van aandelencriminelen, sjoemelaars en oplichters vertelde je uitvoerig, dat je in die datsja met eigen oren had gehoord hoe Poetin streefde naar een groots en oppermachtig Rusland. Je woorden gingen erin als koek.

Nu, een paar jaar later, ben je als dank voor bewezen hufterdiensten bevorderd. Tot minister van Buitenlandse Zaken. Nogal een flauwekulbaan, trouwens, want er is bijna geen enkel buitenland te vinden dat ons nog serieus neemt. Je bent dus de schlemiel van de internationale diplomatie.

De Volkskrant zag in je flauwekulbenoeming aanleiding om eens een paar zaken uit te vlooien. Wat bleek: je kon op het door jou gegeven tijdstip onmogelijk aanwezig zijn geweest in het vakantieverblijf van Poetin. Je kon dus de Russische dictator daar onmogelijk hebben horen spreken.

Het liefste had je de zaak willen stilhouden. Puur de vasthoudendheid van de Volkskrant maakte dat je met de billen bloot moest. Nu zeggen jij en  je baas in koor dat jij schoon schip wilde maken. Gelul. Uit eigener beweging open kaart spelen is iets anders dan door de mand vallen. Maar hoe het ook zij: als land werden we sowieso al door nagenoeg geen enkel buitenland nog serieus genomen, maar als minister word je nu achter je rug uitgelachen. Je zet jezelf en ons land voor  lul.  Zeker nu ook toonaangevende buitenlandse media je liegverhaal publiceren

Maar je politieke baas Mark Rutte maakte het helemáál bont. Toen hem door het NOS-journaal werd gevraagd wat hij nu vond van je poging om je leugen onopgemerkt te laten blijven, antwoordde hij dat de methode niet handig was. Een schoolvoorbeeld van een antwoord op de vraag die niet was gesteld. De vraag, immers, ging niet over de (on)handigheid van jouw handelen, maar over het idee om de kwestie onder het vloerkleed te houden. Dat is wat anders.

Je moet weg, Halbe. Nu meteen. Aftreden, inpakken en wegwezen.

En het is sowieso een wonder dat het kabinet vandaag niet is gevallen. Maar goed, dat hebben we te danken aan de katholieke CDA-boeren, de elitaire wereldvervreemderaars van D66 en de gristengekkies van de CU.

Arm Nederland.

Deze column is deel 1 van een serie over de integriteit van de VVD. In volgende afleveringen komen frauderende huisjesmelker Wybren van Haga en plunderburgemeester Charlie Aptroot langs. Wordt dus vervolgd.