Krelis - De nederlaag van de “veiligheid”


Het was een zware week voor de privacyschending. Fred Teeven en Ivo Opstelten kwamen ergens een bonnetje tegen waarin Teeven een dealtje had gesloten met een crimineel, die helaas voor de heren toch wat hoger was uitgevallen. Natuurlijk had met name Fred T. ook direct openheid van zaken kunnen geven, maar laten we vooralsnog maar genieten van het gegeven dat deze twee het opgefokt hebben…

Vanaf het aantreden van Opstelten, kregen we in 2010 te maken met het ministerie van Justitie én Veiligheid (in het Duits te vertalen naar ‘Staatssicherheit’) en werd de ene na de andere rechtelijke macht aan de laars gelapt. De Raad van State, het College Bescherming Persoonsgegevens en zelfs het Europese Hof van Justitie werden door Opstelten en Teeven genegeerd in de poging om van iedere burger een mogelijke verdachte te maken. Crimefighten ging voor de fundamenten van de rechtstaat en de heren werd geen strobreed in de weg gelegd.

Maar toen was daar dus het bonnetje van Cees H. En was daar dus het einde van het bewind van de viervoudig Big Brother award-winnaar, voor de grootste privacyschender van het jaar.

En gisteren gaf de rechter beide heren nog een gigantische schop na. Het van tafel vegen van de bewaarplicht, het massaal opslaan van internet- en telefoondata door een aantal aanbieders, was voor Teeven en Opstelten toch een flink hoeveelheid zout in een al reeds pijnlijke wond. De bewaarplicht was namelijk een van de paradepaardjes van het tweetal. En nu de rechter heeft bepaald dat de privacy toch wat zwaarder weegt (iets wat het Europese Hof al in 2013 had besloten!) kunnen we voorlopig weer gerust ademhalen (als we ook collectief stoppen met Google, Facebook enz enz gebruiken…!).

1984 is tot nader bericht weer een tijdje verplaatst!