Daafje - Niet kijken!

Zoals ik al meer dan 25 jaar in de meimaand te werk ga, is er komende zaterdagavond een programma dat ik uit principe-overwegingen absoluut niet op heb staan. Het programma draagt de scheldnaam Europese Muzakfestival. Een uiterst geldverslindend en tamelijk zinloos project, waarbij in elk land de belastingbetalers met z’n allen jaarlijks 2 tot 5 miljoen Euro eraan mee mogen betalen. Ongevraagd, wel te verstaan!

Een geluk bij een ongeluk is dat Nederland niet zoveel betaalt als Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje. In deze landen betaalt de samenleving maar liefst 5 miljoen Euro om gelijk al kans te hebben naar de hoofdprijs mee te dingen! Even recapituleren: in 2015 schreef ik dat Nederland veel beter bleek te zijn in onze volkssport sjoelen, en afgelopen jaar had ik het over de 10 seconden, waarop absolute stilte meer dan ongewenst was en dat maar het beste nagedacht kon worden over hoe 2 miljoen Euro veel beter besteed kon worden. Dit jaar is Nederland ook door en kunnen we zaterdag voor een of twee keer extra gaan horen hoe het zieke moedertje van het K3-aftreksel ervoor staat (als Eurovisie Songfestivalmuziek nou echt helend zou werken, had Lourdes decennia geleden de tent wel kunnen sluiten).

Of je nou Sieneke op een vals klinkend draaiorgel laat mee-sja-la-lieën, Trijntje Oosterhuis in een brandende galajurk laat gillen, of (D)Ouwe Bob 10 seconden lang een stuk tape op zijn mond plakt, of drie op K3 lijkende meiden laat denken muziek te produceren, het is toch allemaal één pot nat, dat in de hele uitzending equivalent staat aan de nummers waarop loopse Oost-Europese huppeltrutjes drie minuten lang op een nietszeggend House-beatje over het podium als een gek staan te swingen. Voor dat laatste krijgen ze keer op keer van de voormalige Warschaupact-landen extra veel punten toebedeeld. Met al dat soort malloten wil je als normaal-denkend mens met je gezonde verstand toch niet in competitieverband optreden?!

Ik zal het daarom maar kort houden, (dan zal de gemiddelde Songfestvalliefhebber minder snel afhaken): GA ALLEMAAL ZATERDAGAVOND NIET KIJKEN! Ik herhaal met klem: NIET KIJKEN! DON’T WATCH!, NICHT SCHAUEN!, NE VOYEZ-PAS!. Er staat vast nog wel wat afwas, die gedaan moet worden, misschien zijn de laatste overhemden nog niet gestreken, misschien willen de nog opgebleven kinderen een langer verhaaltje voor het slapen gaan horen, misschien is er toevallig op Discovery Channel een onderwerp gaande waar je altijd wat meer van had willen weten, misschien kun je nog even wat stofzuigen, (ik luister in elk geval nog liever naar een stofzuiger dan naar alles wat op het Songfestival voorbijkomt). Kortom, die drie minuten (of die drie uur) kunnen altijd wel beter besteed worden, toch?

Nu zullen er vast mensen zijn die puur kijken omdat ze OG3NE (Och Gut, 3 Nederlandse Emmertjes!) er wel appetijtelijk eruit vinden zien. Nou, dan kun je nog altijd het geluid uitzetten! NOS zou voor de verandering niet moeten registreren hoeveel mensen kijken, maar vooral hoeveel mensen ook daadwerkelijk het geluid tijdens het draaien van de baggermolen hebben aanstaan. Misschien gaat er dan eindelijk in Hilversum een lampje branden!