Daafje - Rechtsstaat vermoordde Anne Faber

Hoppa, weer een nieuw slachtoffer! Dankzij opstapelende fouten en blunders!

Het zal niemand ontgaan zijn. Anne Faber werd al twee weken vermist. Niet veel later werd duidelijk dat Michael P. ermee te maken zou hebben en dat beeld lijkt bevestigd. Immers, als je de plek kunt aanwijzen waar iemands lijk ligt, kan het gewoon bijna niet anders dat je van de hoed en de rand weet. Of je hebt iemand vermoord, of je bent medeplichtig geweest. Wie is nou die hele Michael P. Een 27-jarige ogenschijnlijke charmante kerel, waar op het eerste gezicht niks mis mee lijkt te zijn. Die van jongs af aan al voor grote problemen heeft gezorgd. Het ging pas echt goed verkeerd toen hij met cocaïne in aanraking kwam. Vanaf dat moment werd het de ene gewelddadige beroving na de andere. Buit binnenhalen, buit verkopen en het grammetje was gehaald! Langzaamaan werden de misdrijven erger. Twee jonge meisjes kunnen het nog navertellen. Gelukkig, maar ook helaas!

Dit soort fouten kwam in de geschiedenis al vaker naar voren. Wie onderstaand verhaal kent zal dat allang bedacht hebben. Neem bijvoorbeeld 'Nijmegen'. Daar zat een zekere Johan Peters op de open-afdeling van een TBS-kliniek. Men vond dat hij vorderingen had gemaakt. Hij had een baan op een sociale-werkplaats, hij kon redelijk-goed met zijn collega’s overweg, Oké, er was wel eens een keertje wat, maar ja dat gebeurt vaker op zo’n werkplek, het heet ook niet voor niets: ‘sociale-werkvoorziening….Hij kon de afdeling ‘s nachts gewoon verlaten, omdat men vond dat hij weer bijna klaar voor de maatschappij was. Achteraf bleek al te pijnlijk van niet! Zijn drugsverslaving had men toch niet goed ingeschat, een fout die zorgverleners wel vaker maken, Op zich wel begrijpelijk, want drugs is en blijft rommel, waar de geest gewoon geen controle op kan blijven houden; juist daarom is voorzichtigheid extra raadzaam en kan bij de kleinste twijfel maar beter met beperkingen in plaats van gunsten gewerkt worden. Zijn nicht  -die hem nota-bene heeft geholpen met het regelen van zijn shotje- heeft deze vergissing met de dood moeten bekopen, nadat een brute verkrachting daaraan vooraf ging. Nu zit Johan weliswaar weer voor de komende jaren vast, en als Justitie daarna niet opnieuw blundert, kan hij weer opnieuw beginnen op de Long-stay-afdeling. Allemaal leuk en aardig,  maar ondertussen heeft het de samenleving opnieuw tonnen - zo niet miljoenen - gekost en zit de familie voor de rest van hun leven met onherstelbare schade en verdriet.

Nu wil minister Blok een onderzoek naar de toestand van Den Dolder. Alsof eerder gemaakte fouten ooit opgelost waren. Nee, die staan weliswaar keurig beschreven in metersdikke dossiers en draaiboeken, maar die zijn ergens onderin verschillende bureaulades beland! Toen er nog beveiligers waren, werd er nauwlettend gelet op dat er niet zomaar naar buiten werd gelopen, dat wil zeggen, die mocht wel naar buiten, maar die was er nog niet klaar voor, en daar vergisten de beveiligers zich bijna nooit in, daarop werden ze geselecteerd. Nu deze functie grotendeels is wegbezuinigd heeft men het accent op ‘ambulant ‘ gelegd, waardoor nagenoeg alle cliënten vrijheid hebben gekregen naar buiten te lopen, en dat pakt dus kennelijk bij velen verkeerd uit, Ze zitten daar immers niet voor niets! Wat leert men dan van de fouten uit de recente geschiedenis? Kennelijk niets, want anno 2017 is het dus wéér raak!

Als uit vonnissen is gebleken dat binnen 4 dagen 3 berovingen door Michael P -al dan niet met een medeplichtige- zijn gepleegd, dan horen bij elk beetje psychiater alle alarmbellen af te gaan. Een beetje geneesheer kan je zo vertellen dat na 10x wassen van de hersenen van zo’n gek er nog steeds bruin water vanaf komt en dat bij zo'n iemand een strak en uitvoerig behandelplan van jaren nodig is! Wederom werd er niet tijdig ingegrepen want binnen een week is het wéér twee keer raak. Het dieptepunt kwam op koninginnenacht 2010, waar ditmaal twee meisjes het slachtoffer zijn, niet van beroving, maar van verkrachting. Justitie greep bijna een maand te laat in, maar goed er werd een celstraf van 11 jaar opgelegd.  “Zo, die zit voorlopig!“ zou je denken! Nee, want Michael P. maakte ‘vorderingen ‘ en werd geschikt bevonden om onbegeleid op verlof te gaan. Het rommelt al veel langer in Den Dolder, als we de verklaringen van omwonenden mogen geloven. En die kunnen het als geen ander weten, daar ze 24 uur per dag, 7 dagen per week ermee te maken krijgen!

We maken even de balans van de laatste blunder op. Een levensgevaarlijke gek hoefde de 11 jaar celstraf niet uit te zitten en mocht dus op bepaalde tijden vrij rondlopen, omdat deze zogenaamd vorderingen heeft gemaakt (misschien is dat ook wel zo, maar nu naar blijkt veel te weinig om zich vrij in de maatschappij te kunnen bewegen). Gevolg, deze domme inschattingsfout heeft een studente van 25 die nog bijna een heel leven voor zich had van het leven beroofd. Politie werd ingeschakeld. Er volgt een nieuwe strafzaak, geestelijke gezondheidszorg mag zich weer achter het oor gaan krabben hoe het zover heeft kunnen komen. En wie is er uiteindelijk mee geholpen? Niemand! Dus, hoezo onderzoek naar kliniek? Nee, kost alleen maar bakken vol geld. Beter werkt: sluiten die hap, directie en falend personeel een beroepsverbod geven en overname door een kliniek die wél goed functioneert!

Kan het ook simpeler en doeltreffender? Ja, gewoon de wet aanpassen! Stop, om te beginnen met het in vrijheid stellen na 2/3e van de staf met goed gevolg uitgezeten te hebben (elf jaar is elf jaar en niet 7,5). Mooi dat het regeerakkoord daar al iets over aankondigt. Stel daarnaast verplicht het meewerken aan de eigen vervolging en verbied alle weigering om zich grondig te laten onderzoeken. We krijgen daar de doden zeker niet meer mee terug, maar welke steekjes er bij de dader, en/of medeplichtige los zitten komen zo wel veel eerder aan het licht. Dan kan er doeltreffender ingegrepen worden en verkleint het aanzienlijk de kans op volgende (dodelijke) slachtoffers! De kosten? Heel simpel, wentel deze af op de dader zelf. Als jij ziek wordt en je hebt een specialist nodig, moet je eerst je eigen-risico opmaken, waarom hetzelfde principe niet voor mensen die er zelf voor zorgen om achter de tralies te verdwijnen?

Ze zeggen niet voor niets: “dit is te gek om los te lopen!“. Dat is dus na vandaag wederom duidelijk geworden! Niet alleen het feit zelf, maar ook Michael kan maar beter niet meer loslopen, maar diegene die geblunderd heeft hoort voorlopig ook niet meer los te lopen! En niet alleen dat, laat hen ook maar meebetalen aan alle kosten die daaruit voortvloeien. Al is het een druppel op de gloeiende plaat, het geeft wel een stukje rechtvaardigheid terug en daar gaat het tenslotte om!


Michael Panhuis