13 januari 2022

RIKUS SPITHORST - GROENLINKS IS SCHOREM

Bulderend van de lach volg ik de strapatsen van het Amsterdamse GroenLinks-boegbeeld Rutger Groot Wassink. GroenLinks is er bang voor dat zijn lichtgetinte kiezers de volgende keer niet op deze partij zullen stemmen, en dus moet het wangedrag van overwegend Marokkaanse jongens liefst worden weggemoffeld.

Daarom was er Rutger veel aan gelegen, een rapport over de daders van anti-homogeweld te verdoezelen. Want in dat rapport stond te lezen dat het vooral Marokkaanse jongens zijn die in Amsterdam homo’s beledigen, bespuwen en in mekaar trappen. Helaas kwam het rapport toch boven water. Maanden en maanden nadat het was geschreven en aan hem was aangeboden. Het rapport werd pas aan de Amsterdamse Gemeenteraad doorgestuurd pal voor het zomerreces. Handig.

Maar er kwam dus gedonder van. Rutger Groot Wassink gaf zijn ambtenaren de opdracht, journalisten op de mouw te spelden dat hij onbereikbaar was. Een goed gelukt WOB’je bracht echter aan het licht dat hij prima bereikbaar was. Voor zijn ambtenaren, welteverstaan.

Dan ben je dus een laffe lul. Rapporten wegmoffelen, verstoppertje spelen voor de media.

Vandaag durfde Rutger eindelijk te verschijnen, om op de nationale televisie bij “M” uitleg te geven. Opnieuw probeerde hij de zaak te downplayen. “Waarom moet de rest van Nederland lastig worden gevallen met dit geval ?” Dat leg ik graag even uit.

GroenLinks is tuig. Altijd. Kijk maar naar de grote bek ook van Jesse Klaver. Die vindt dat de doxing door Willem Engel schandalig is. Daarbij gaat hij voorbij aan het feit dat GroenLinks-coryfee Wijnand Duyvendak een aantal jaar geleden precies hetzelfde kunstje had geflikt, door woonadressen van ambtenaren te publiceren in een krakerskrantje, met een oproep om daar langs te gaan. Ook daarbij was vuur in het spel. Niet een brandende fakkel voor de deur, maar een brandbom door de brievenbus en het huis van een ambtenaar in de fik. Femke Halsema noemde vervolgens het gedrag van Duyvendak “buitengewoon integer”. Voor de duidelijkheid: de doxing en het bedreigen van Sigrid Kaag, of wie dan ook, keur ik ten zeerste af, en Willem Engel is terecht van Twitter getrapt, maar GroenLinks heeft in deze kwestie geen enkel recht van spreken.

En nu dus het door GroenLinks gladstrijken van geweld tegen homo’s. Als je dat geweld wilt aanpakken, zul je om te beginnen moeten weten, waar je de daders zo’n beetje kan vinden. In welke populatie dus.

Echt. GroenLinks is schorem. En heus niet alleen in het Amsterdamse stadsbestuur.