Daafje - Brokkenpiloot Klaver

Na een tamelijk bizarre verkiezingsuitslag op 22 maart, waarbij het volk tamelijk verdeeld heeft gekozen, wilde het tot nu toe niet lukken met het vormen van een coalitie. Edith Schippers had van alles geprobeerd en Herman Tjeenk Willink krijgt het tot nu toe ook niet voor elkaar. De schuld kan echt niet gezocht worden bij beide informateurs. Er is iemand die het voor een tweede keer presteerde om weer helemaal terug bij af te zijn. Wie kan het predicaat 'hoofdschuldige' dan wél op zijn conto schrijven? Juist -en ik ga daar absoluut geen doekjes om winden- dat is met vlag en wimpel: Jesse Klaver! Een uit de bocht fietsend mannetje dat maar niet wil snappen dat 90% van de Nederlanders (waaronder een niet-gering aantal GroenLinks-stemmers) een strenger immigratiebeleid wil, zoals uit de ingezonden stukken in de Volkskrant blijkt. Dat heeft dit land ook echt nodig. 17 miljoen mensen is gewoon veel te veel in een land dat eigenlijk voor maar 10, hooguit 11 miljoen mensen geschikt is. Tijd voor het nodige kaf van het koren!

Eigenlijk bizar dat zoiets voor een tweede keer in korte tijd gebeurt. GroenLinks was in zijn 27-jarige bestaansgeschiedenis nog nooit zo dicht bij het regeringspluche geweest, en wat doet deze fietsende brokkenpiloot? Die laat het dan alleen maar op migratiebeleid de boel (voor een tweede keer dus) klappen! Beste Klaver, je hebt als vijfde partij voor een tweede keer de kans gehad aan te schuiven, dan moet je gewoon niet het onderste uit de kan willen hebben. Had dan ook gewoon met het voorgestelde migratiebeleid ingestemd! Je had dan tenminste tijdens de onderhandelingen of binnen de komende vier jaar nog volop mogelijkheden gehad de scherpe kantjes er vanaf gevijld te krijgen. In de oppositie krijg je zoiets nou eenmaal moeilijker voor elkaar, daar moet je maar afwachten welke besluiten voorbij komen, waartegen je vervolgens ja, of nee mag zeggen; meer macht heb je dan niet tot je beschikking! Daarnaast had je dan mooi de kans gehad om met jouw partij op andere punten je gram alsnog te kunnen halen: klimaatbeleid, onderwijs, proberen om de verschillen tussen arm en rijk wat omlaag te brengen, een beter werkend OV, noem maar op. Hiermee heeft Klaver de open deur voor zichzelf keihard dichtgetrokken (en een sleutel om deze weer open te krijgen, heeft hij niet en denk maar niet dat Rutte deze nog een keer aan hem zal geven!).

Sterker nog: straks zijn alle mogelijkheden op en moet Rutte (om nieuwe verkiezingen te voorkomen) de PVV wel aan de onderhandelingstafel vragen. Je zult maar net zien dat er dan ineens wél een coalitie gaat komen, omdat Wilders nu gezien heeft dat idealen gewoon niet het geschikte middel bij onderhandelingen zijn; die kuif mag dan wel rare gedachtekronkels hebben, op zijn achterhoofd gevallen is hij zeker niet en hij zal straks tegen Klaver zeggen:  "bedankt dat je mij in het zadel geholpen hebt!". In begrijpelijk Nederlands gezegd: rechts wacht geduldig af en is strategisch, links is dom bezig, oliedom wel te verstaan.

Het is nu wel zo langzamerhand overduidelijk bewezen, dat Klavertje nog lang niet klaar is om(mee te regeren. Politiek en idealisme gaat nou eenmaal niet samen! Wie kan dat deze domoor alsnog aan zijn verstand gepeuterd krijgen?!