13 nov 2014

    Krelis - Plan van afbraak

Deze week begin ik met een korte serie over mensen, bedrijven of instanties die kampen met een chronisch gebrek aan zelfreflectief vermogen. Deel 1 in deze miniserie: De KNVB.

Rond iedere interlandperiode stel ik mijzelf opnieuw de vraag: hoe zou het met Ronald Koeman zijn? De voormalig trainer van Feyenoord rijgt, sinds hij in Engeland is neergestreken, de successen aaneen en werd vorige maand volkomen terecht gekozen tot Manager van de Maand. En niet bij Manchester United of Chelsea, waarin hem genoeg geld werd toegeschoven om een derdewereldland voor een jaar van voedsel te voorzien, maar bij Southampton, een club die in 2011 nog anoniem in de tweede divisie van Engeland speelde! Dat Southampton staat, met een bijna volledig nieuw team, met swingend aanvallend voetbal op de tweede plaats in Engeland, elf punten voor op bijvoorbeeld Liverpool, dat vorige zomer drie spelers van Southampton overnam! Kortom, een wereldprestatie!

Diezelfde Koeman zou, na zijn onmogelijke prestatie bij Feyenoord, moeten worden gesmeekt om het Nederlands Elftal te trainen, maar het liep helaas anders. De KNVB koos voor Guus Hiddink. Hiddink, die na succesvolle periodes bij Turkije en Anzhi, de ideale man was om het Nederlands Elftal te leiden. Net nu een jonge generatie trainers zich aan het presenteren waren (met name Koeman en De Boer), ging de KNVB op de conservatieve toer en kozen ze voor Hiddink. Met Koeman die onder zijn vleugels de fijne kneepjes van het vak kon leren. Met deze optie gaf de KNVB aan dat Koeman niet capabel was en Koeman gooide de deur woedend dicht voor de KNVB, die vervolgens Danny Blind in plaats van Koeman koos (over niet capabel gesproken!).

En wat heeft de KNVB bereikt?? Drie nederlagen in vier wedstrijden, onderbroken door een zeer moeizame overwinning op het altijd sterke Kazachstan. Er moest wat veranderen. Een plan van aanpak werd door de KNVB aangekondigd. Dit was waarschijnlijk de strekking van het plan van aanpak van de KNVB.

Wat gaat er goed? Gewonnen van Kazachstan. Hiddink.
Wat ging er niet goed? Verloren van Italië. Verloren van Tsjechië. Verloren van IJsland.
Wat zou er beter kunnen: Winnen van Italië. Winnen van Tsjechië. Winnen van IJsland.
Welke factoren spelen hierin een rol? Het veld. De bal. De temperatuur van de thee in de rust. De stand van de maan. De kleur schoenen van Nigel de Jong. Hiddink niet. Blind ook niet.
Wat moet er anders? Er moet gewonnen worden.
Wat moet zo blijven? Hiddink!!!

Conclusie: Gaat prima zo. Effe winnen en er is niets aan de hand!

Zondag staat er een cruciale wedstrijd op het programma. Niet tegen Duitsland, Spanje, Portugal of Italië, maar tegen Letland! Thuis! Deze wedstrijd moet gewonnen worden, anders komt het EK, waar in 2016 ongeveer 723 landen aan mogen meedoen, ernstig in gevaar. Tegen Letland! Nooit gedacht dat wij ooit een alles-of-niets-wedstrijd tegen Letland zouden moeten spelen.

Wat zou Koeman zondag doen? Zou hij, voordat hij zijn tuinpaadje gaat vegen, nog even op teletekst kijken en zien dat Nederland met 1-2 achter staat? Koeman kan een grijns niet onderdrukken, maar moet dan wel snel aan het werk. Zijn tuinpaadje moet natuurlijk wel mooi schoon zijn; het mag natuurlijk niet zo zijn dat de KNVB-directie vieze handen krijgt als ze na zondag vanuit Zeist naar huize Koeman komen kruipen…!

Volgende week: De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij AIG


Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.