Rikus Spithorst - Omtzigt blijft

Met rare SMS’jes een zogenaamde getuige overhalen om op een bijeenkomst over de moordaanslag op MH17 iets te vertellen alsof die dat met eigen ogen heeft gezien. Dat is een schandalige manipulatie. Zeker als de dader van dit gesjoemel een toonaangevend CDA-Kamerlid is. Met een mooie Engelse term noemen wij dat fact-free politics. Ik heb er eens een nachtje over geslapen in plaats van meteen met een woedend stukkie uit de heup te schieten. En nu ben ik er wel uit, qua politieke toekomst van Pieter Omtzigt. Inpakken en wegwezen.

Maar dat gaat niet gebeuren.

Op het journaal zag ik CDA-fractievoorzitter Siebrand Buma stoere taal uitslaan. Over dat er wordt nagedacht of Omtzigt Kamerlid kan blijven. Over dat er eerst met de fractie wordt overlegd. Over dat Omtzigt zijn eigen handelen betreurt. Mooi geblaft, Siebrand, maar deze ketelmuziek mist elke onderbouwing en iedere realiteitszin.

Waarom? Hierom:

Allereerst is het niet Siebrand Buma die beslist of Pieter Omtzigt zijn Kamerzetel opgeeft. De Grondwet is duidelijk: De enigen die beslissen of Omtzigt zijn Kamerzetel opgeeft zijn Omtzigt zelf en Magere Hein. Niet Siebrand Buma en ook niet de CDA-fractie. En Pieter Omtzigt zit heel graag in de Kamer. Hij heeft zich daar al eerder naar binnen gevochten terwijl het CDA eigenlijk van hem af wilde. Dus.

Ten tweede suggereert Buma dat wordt bekeken of Omtzigt deel kan blijven uitmaken van de CDA-fractie. Beste lezer, denkt u even na over deze bespottelijke suggestie…  Wanneer Omtzigt inderdaad besluit om aan zijn zetel vast te houden, dan zal hij zeer zeker niet uit de CDA-fractie worden verwijderd. Want dat zou dan betekenen dat het Kabinet Rutte-Unilever zijn uiterst magere Kamermeerderheid van zegge en schrijve één zetel kwijt is. Ik heb het donkerbruine vermoeden dat Buma niet bezig is met een discussie binnen de CDA-fractie over de toekomst van Omtzigt, maar dat hij in plaats daarvan in het torentje op het matje wordt geroepen om zich door de altijd goedgemutste premier Mark Rutte te laten uitkafferen. Of hij de Kamermeerderheid niet in gevaar wil brengen.

Heus. Het CDA heeft schoon genoeg van het jarenlang genoegen moeten nemen met een plekje in de oppositiebankjes. Omtzigt blijft gewoon lid van de CDA-fractie. Zelfs als dat betekent dat de nabestaanden van de MH17-slachtoffers grotelijks in het gezicht worden gespuugd. Wedden?

Naschrift:
Kort na het verschijnen van deze column werd bekendgemaakt dat Pieter Omtzigt zijn MH17-woordvoerderschap neerlegt en dat hem morgen (dinsdag 14 november) een “lastig gesprek” wacht, waarin hij uiteg geeft over de gebeurtenissen. Dat “lastige gesprek” is natuurlijk een wassen neus.