14 januari 2022

  RIKUS SPITHORST - HET TURKSE GEZICHT VAN YESILGOZ

De stelling van PVV-boegbeeld Geert Wilders dat de nieuwbenoemde justitieminister Dilan Yesilgöz zijn persoonsbeveiliging wel zou opheffen omdat zij van Turkse komaf is, was flauw en voorbarig. Maar inmiddels heeft Dilan Yesilgöz wel haar ware gezicht laten zien.

Haar VVD heet een partij te zijn van law and order, tenzij het natuurlijk gaat om belastingontduiking, politieke corruptie, aandelenzwendel en oplichting. En Yesilgöz deed daar als Kamerlid hard aan mee. Streng optreden tegen iedere wetsovertreder was het motto van haar doorgaans op hoge toon gedane uitspraken, met name in allerlei interviews en talkshows.

Maar nu is zij dus Minister van Justitie. En zo ongeveer haar eerste uitspraak was dat ze niet zal gaan optreden tegen mensen die de Coronaregels overtreden. Een verrassend andere toon dan eerst. Er zijn mensen die haar ongeschikt vinden omdat ze geen rechtenstudie heeft gedaan. Persoonlijk vind ik haar eerder ongeschikt omdat ze reeds nu al heeft laten zien, dat ze niet beschikt over zelfs maar een greintje fatsoen.

Echt, ik word zo vrolijk van Dilan. In de Kamer A zeggen, en later als bewindspersoon B doen. Ons land wordt zo enorm veel gezelliger… Ik verwacht dat binnenkort de Turkse restaurants open mogen, dat de buurtsuper ook na 8 uur ’s avonds baklava mag verkopen, dat de frauderende toenmalige directrice van het Slotervaartziekenhuis niet langer wordt vervolgd en dat bruiloftsstoeten die luid toeterend met maling aan de verkeersregels hun medeweggebruikers in levensgevaar brengen voortaan zullen worden gedoogd.

Heus, de grappen over de Turkse afkomst van Dilan Yesilgöz liggen, mede door het veelal slecht naleven van de Nederlandse wet binnen haar cultuur, voor het oprapen.