15 feb 2015

   Krelis - Het saaiste toernooi ter wereld

Volgende week gaat het weer los: het miljoenenclubje van de Champions League. Een samenkomen van de grootste voetballers ter wereld, die strijden om de grootste prijs in het mondiale clubvoetbal. Al jarenlang een feestje voor de elite van Europa, een feestje waar de boekhoudkundig sterke Nederlanders niet voor zijn uitgenodigd.

We kunnen er weer voor gaan zitten: de achtste finales. De kleintjes zijn uit het toernooi geveegd, nu begint het echte werk. De meest interessante affiches zijn die van Paris-Saint Germain (praktisch failliet) – Chelsea (568 miljoen schuld) en Manchester City (507 miljoen schuld) – Barcelona (202 miljoen schuld). Een gegeven waar de UEFA zijn schouders voor ophaalt, omdat streng optreden zal betekenen dat alleen Arsenal, Bayern München en Borussia Dortmund als grote namen overblijven. En dat willen zij niet. Zij willen Messi zien. Ronaldo. Diego Costa. Ook werken zij voor een team dat meer schulden heeft dan een gemiddeld derdewereld land. De elite van Europa leeft op zijn hoge troon en veegt zijn reet af met de regelementen.

Het is voor Nederlandse club onbegonnen werk, zoals Ajax heeft ondervonden en PSV volgend jaar zal ondervinden. Ajax zou, met de spelers die de afgelopen drie jaar in de Arena hebben gespeeld een zeer behoorlijk team op de been kunnen brengen (Eriksen, Suarez, Vertonghen, van der Wiel), maar deze spelers worden weggehaald zodra ze ook maar iets doen dat in het buitenland opvalt. Luis Suarez speelt nu in Barcelona, dat al vele jaren in Europa op de pof leeft, maar op geen enkele manier wordt aangepakt. PSV zal volgend jaar hetzelfde overkomen. Depay en Wijnaldum gaan weg en dan hou je weinig over. Het zou mooi zijn om te zien hoe Depay zich staande houdt tegen Lahm of Sergio Ramos, maar je kan er vergif op innemen dat hij volgend jaar ergens anders speelt. De PSV-supporters mogen zes keer genieten van de grote namen op het veld en dan, net als Ajax, anoniem van het Europese podium verdwijnen. En dat is doodzonde, aangezien Nederland in Brazilië heeft aangetoond dat ze individueel zeer capabel zijn…

Welke wedstrijd kijk ik het meeste naar uit?? Feyenoord – AS Roma van aanstaande donderdag! Waarom? Omdat ik Feyenoord tegen het grote AS Roma nog een serieuze kans geef. Daarom!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.