Paul - Calvinist

Zouden wij Aboutaleb in de gaten moeten houden? Want dat hij zich salafist noemt, ook al is het maar een klein beetje, verontrustte ook mij. Ik werd op het verkeerde been gezet. De uitleg van Ahmed was dat je als salafist “graag op Mohammed zou willen lijken”. Maar hoe kan dat nou als je je geen beeld kan en zelfs mag vormen bij die praatjesmaker van eeuwen geleden?

Toen wij in ons huidige huis kwamen wonen, stond er opeens een man aan de deur -eigenlijk bijna binnen, de deur stond open- die zich voorstelde als Iman Padmos. Iman bleek niet zijn beroep te zijn, maar zijn voornaam. Hij bleek een dominee. Beetje verwarrend. Zowel de voor- als de achternaam. Maar what’s in a name? Nou, je zult maar Ahmed heten, zeer gekwalificeerd te zijn voor de functie, maar toch niet worden uitgekozen bij een sollicitatie voor een baan.

Natuurlijk stel ik vragen. Blijkt dat Iman een naam is die op de ZuidHollandse eilanden en rond Rotterdam heel erg normaal is. Weet ik veel. Maar toch he, ik was dus op het verkeerde been gezet.  Als je het googled dan kom je m inderdaad tegen. De oudste noeming komt uit 1788. En er bestaan er meer.

Op dat moment dacht ik ook “hoe komt hij trouwens aan mijn naam?” Ik heb helemaal niet doorgegeven of gemeld dat ik zou gaan verhuizen. En, volgens mij, had ik allang laten weten, in mijn vierde woonplaats, dat ik uit wat voor kerk dan ook wenste uitgeschreven te zijn. Maar goed, het was een aardige man met een goed verhaal. En hij bleek zijn kerk niet vol te kunnen krijgen, dus ik dacht “laat ik hem maar het voordeel van de twijfel geven”. Ik kwam tot de conclusie dat het niks zou worden toen we twee keer waren geweest. Wat een dodelijk saaie, totaal onbegrijpelijke bedoening.

Waarom ik daar nu op kom? De regering, althans de vorige ploeg, had bijna een wet aangenomen dat alleen de overheid inzicht heeft in de algemene gemeentelijke basisadministratie en dat alleen de overheid details door mag geven. Andere instanties moeten toestemming worden geven en vragen om gegevens uit die databank te mogen gebruiken.  

Behalve... De kerk. Die krijgt het in de schoot geworpen. De wet is nog niet door de Kamer en die zal onder de hoeders van het geloof er ook niet komen. Ik moet dus een briefje schrijven naar schijnheiligen dat ik niet meer wil. Maar ik kan niet kiezen dat ik alleen geen pastor, geen dominee of geen iman aan mijn deur wil krijgen. Of juist alleen dat wel.

Ik kom trouwens altijd met hetzelfde been uit bed. Altijd. Want er is geen ruimte om met een ander been  dan het rechtse been uit bed te stappen.

Ja, ik weet het, het moet rechter been zijn.

Hoe dan ook, Aboutaleb ging er, heel voorzichtig, met gestrekt been in. Of zet hij ons met zijn uitleg op het verkeerde been? Want je weet het nooit he, met die praatjesmakers die nooit met hun tijd mee zijn gegaan.

Ze zijn of salafist of Calvinist. Ook ik.