16 dec 2014

   Luc van Lier - Schippers verliest, kabinet kan naar huis

Terwijl ik dit stukkie zit te schrijven, huilt Edit Schippers krokodillentranen bij Mark Rutte in het Torentje. En Mark huilt mee. Tranen met tuiten. Want een VVD-kroonprinses heeft een VVD-kroonjuweel verknald. De door de VVD zo vurig gepropageerde tweedeling in de samenleving heeft lelijke averij opgelopen. De wens om het minder draagkrachtige klootjesvolk te degraderen naar de onderste regionen van de gezondheidszorg is gestrand. Drie PvdA-senatoren stemden tegen het voorstel om de zorg voor de armoedzaaiers te beperken tot bezoekjes aan medische kiloknallers in afgelegen ziekenhuizen, en dus haalde dit ronduit schofterige wetsvoorstel de eindstreep niet. De steun van de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, die zich in politiek opzicht prostitueerden door in de Tweede- en Eerste Kamer mee te werken aan  dit voorgenomen beleid, mocht niet baten.

Ze zijn een uitstervend soort. PvdA-politici die nog staan voor een sociaal fatsoenlijk beleid. Slechts drie daarvan zitten in de Eerste Kamer. De senatoren Ter Horst, Duivesteijn en Linthorst. Zij staken een stokje voor de kwalijke plannen van Edith en Mark. Daarmee laten Guusje, Adri en Marijke zien dat zij in moreel en politiek opzicht mijlenver verheven zijn boven partijgenoten als Klijnsma (die ons sociale stelsel vrolijk afbrak en met haar moestuinsocialisme haar partij te kakken zette) en Mansveld (die het spoorvervoer zonder behoorlijke waarborgen voor de reiziger verkwanselde aan de NS).

Maar dit alles kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven.

Binnen de PvdA dienen partijvoorzitter Spekman, politiek leider Samsom en de fractievoorzitter van de Eerste Kamer hun biezen te pakken. Inpakken en wegwezen, nu zij er niet in zijn geslaagd, hun partijgenoten te temmen en alle kikkers in de wagen te houden. Daarnaast moet de VVD wel constateren dat de PvdA dankzij de laatst overgebleven fatsoenlijke socialisten zich niet langer als een idioot voor Mark’s karretje laat spannen. Daarmee valt de bodem onder de VVD-PvdA-coalitie weg.

Mark Rutte rest slechts één ding. Naar de koning om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden.

Daarna nieuwe verkiezingen. En een kabinet waar de PvdA geen deel van zal uitmaken. Dat wordt een onmogelijke opgave, en zal ons land geen goed doen. Maar het is niet anders. De PvdA heeft bewezen, niet langer te beschikken over voldoende moreel besef en politieke handigheid. Socialisten die zijn verworden tot machtswellustelingen; je ziel verkopen voor een paar ministersposten: nog nooit was een partij in ons land zo overbodig als de PvdA.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.