16 okt 2014

   Luc van Lier - Gelul over de Chipkaart

Sorry, maar ik word er echt een beetje lacherig van. Die NS-voorlichter Trinthamer, die de moed heeft om te beweren dat de kritiek op die OV-chipkaart “prematuur” is. Tuurlijk. Er wordt al een jaar of 20 over die kaart vergaderd, hij is bij de NS al dik 5 jaar geleden ingevoerd, en nog steeds is 1 op de 5 reizigers niet tevreden. Dus jaar in, jaar uit wordt er maar wat aan gekloot. En dan durven zeggen dat de mensen die er hun buik van vol hebben, met een “prematuur” standpunt komen. Kijk, dan ben je echt een beetje de kluts kwijt.

En heus. Die ontevreden klanten hebben volkomen gelijk. Duizend keer inchecken. Verplicht veel meer geld op je kaart dan je gaat opmaken. Woekerprijzen voor losse kaartjes. Bij de loketten sta je zo maar een uur voor lul in de rij. En een retourtje heen en weer is duurder dan een enkele reis over de zelfde totaalafstand.

Ook een mooie uitspraak van die Trinthamer: "Je moet iets invoeren wat werkt en niet iets wat niet werkt.” Wel vreemd. Want als er íets is dat niet werkt, is het wel die OV-chipkaart. Lolbroek. Ik denk dat er in dat hoofdkantoor van de NS hordes communicatie- en marketingfiguren de hele dag over de vloer liggen te rollen van het lachen. “Die chipkaart is een succes.” Of “De reiziger gaat veel gemak ervaren door die kaart.” Om daarbij dan weer een beker koffie tegen de muur te proesten. 

Natuurlijk zijn ze bij de NS niet de enigen met ladingen boter op hun hoofd. Het was ook lachen in politiek Den Haag. Daar vinden ze ook iets van chipkaarten en computers, de lieverds.

De VVD vindt dat de OV-chipkaart flink verbeterd moet worden. “We moeten zo snel mogelijk af van die klantonvriendelijke kaart en voor 1 juli moet er een nieuw systeem zijn.” Die zelfde VVD ging een paar maanden geleden nog vrolijk akkoord met het afschaffen van de prima functionerende papieren treinkaartjes. En dan nu lopen te lullen over die onvriendelijke chipkaart. Raar. Erg raar.

Maar ronduit hufterig is het commentaar van de
quislingen van de PVV. Die willen de papieren kaartjes terug. De PVV zorgde destijds voor een Kamermeerderheid die die goede oude strippenkaart afschafte, zodat er geen enkel middel meer was om de vervoerbedrijven te dwingen, een aantal chipkaartproblemen op te lossen. En dan nu jammeren dat je het papieren kaartje terug wil? Dan hoor je niet in de Tweede Kamer thuis, maar in een gekkengesticht.

Heus. We zitten aan de chipkaart vast en iedereen die het openbaar vervoer de rug toekeert heeft volkomen gelijk. Want een volksvertegenwoordiging zonder hersens zal nooit in staat zijn, de reiziger te beschermen tegen de lachebekjes van de communicatie- en marketingafdeling van de NS.

Want zeg nou zelf. Die voorzitter van de Tijdelijke Commissie ICT. Een pafferige, oliedomme schreeuwlelijk van de VVD. Ton Elias. Nu denk ik best dat je een commissie kan voorzitten zonder dat je heel erg deskundig bent over het onderwerp. Maar als de voorzitter van de ICT-commissie zelfs geen flauw benul heeft van wat een IP-adres is…

De Tweede Kamer. 150 zwakbegaafden die waken over uw en mijn belang. Arm Nederland.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.