Luc van Lier - Graaien-Fons


Half Nederland loopt te snuiven, te spetteren en te snuiten. Verkouden. Volgens oma komt dat door het uitblijven van lekker zomerweer. Toch was dat niet wat Fons de Poel bedoelde, toen hij deze week een aankondiging van een nieuws-item voor een volgende dag afsloot met het woord “snotneus”. Het ging niet over een verhoogde voorjaarsmortaliteit bij ouderen. En ook niet over alarmerende berichten van de zijde van het RIVM.

Nee, het betrof een aankondiging van een item dat zou worden gemaakt over de beloning van de ABN-AMRO-top. Bij een hoorzitting in de Tweede Kamer had commissielid Jesse Klaver zich zeer kritisch uitgelaten over de eigenaardige manier waarop topbankiers hun exorbitante salarissen hadden verdedigd. En daar is niets mis mee: volksvertegenwoordigers mogen best laten weten wat ze vinden van zaken die in onze samenleving spelen. Volgens Klaver leven de zelfverrijkende topbankiers “in een volstrekt ander universum”. Die opmerking kwam het jonge en talentvolle Kamerlid te staan op een sneer van Brandpunt-presentator Fons de Poel: “Snotneus”.

Maar laten we even naar Fons de Poel kijken. Noemt zichzelf journalist. Maar is dat niet. Immers, een journalist houdt zichzelf verre van welke belangenverstrengeling ook. Want als je verstrikt raakt in rare belangen (zoals inkomsten die je verdient bij een organisatie die om de haverklap in het nieuws is), dan is het gedaan met je onafhankelijkheid. Dan heb je hoogstpersoonlijk je objectiviteit door de plee getrokken. Als journalist kan je je dan wel een iets duurdere auto veroorloven, en honderd kilometer extra ver op vakantie gaan, maar als controleur van overheid en samenleving (want dát is, wat een journalist behoort te zijn) ben je niets meer en niets minder dan een charlatan. Je prostitueert je aan een betrokkene die met een geldbuidel staat te wapperen. Zoals Fons de Poel dus doet.

Een Kamerlid dat kritiek uit op de zakkenvullers aan de top van de met uw en mijn belastinggeld overeind gehouden knoeibank ABN-AMRO, wordt door Fons bestempeld als een “snotneus”. Maar wie werd betrapt op het doen van een dikbetaalde presentatieklus voor diezelfde ABN-AMRO? Juist. Fons de Poel. Beunhaasjournalist der KRO. Fons presenteerde bij ABN-AMRO eind 2013 een duurbetaalde talkshow die ook op een bedrijfsfilm werd vastgelegd. Bij de ABN-AMRO schijnen ze, zo hoorde ik in de kroeg, een potje te hebben voor het inhuren van daarna lekker te beïnvloeden journalisten. In de wandelgangen heet dat potje ‘Fonds De Poel’… Zou zomaar waar kunnen zijn.

Sinds enkele dagen zit Fons in de KRO-kantine in zijn eentje. Niemand wil aan zijn tafeltje zitten, en als hij bij collega’s in de kantine aanschuift, staan deze op en gaan ergens anders zitten. Want met melaatsen moet je niet omgaan. Je zakken vullen bij een bank, en wanneer er terechte kritiek vanuit de Kamer op die bank komt, een Kamerlid schofferen. Dan ben je geen serieuze journalist, maar een schande voor het vak.

Ik maak graag even een vergelijking met Engeland. Daar werd een presentator van een autoprogramma door de directie aan de kant gezet nadat hij enkele van zijn medewerkers had uitgemaakt voor bokkenlul ofzoiets. Goed zo. Maar wat Graaien-Fons deze week deed, is veel erger. De KRO-top dient De Poel met onmiddellijke ingang te schorsen. Sterker nog: door als betaalde kracht van de ABN-AMRO het in je rol van journalist voor deze bank op te nemen en criticasters af te serveren, en door dat uit te zenden (ook in de herhaling van het programma) maken de KRO en De Poel zich dienstbaar aan het maken van winst door derden. Immers, het critici de mond snoeren is in mijn ogen een op geld waardeerbaar voordeel. Dat dienstbaar zijn aan winst door derden is een van de ernstigste overtredingen van de Mediawet. Daarom dient De Poel niet alleen door de KRO-top te worden geschorst, maar moet ook het Commissariaat voor de Media zich over deze zaak buigen.

Hoe dan ook, Fons de Poel is deze week de schlemiel van de Nederlandse journalistiek.


foto met vriendelijke medewerking van de bewerker, Gerard Boerhof

Het Commissariaat voor de Media bevestigde de ontvangst van onze klacht:

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij bevestigen wij de ontvangst van uw bericht, waarvoor hartelijk dank.
U ontvangt binnen twee werkdagen een persoonlijke reactie van ons.

Met vriendelijke groet,

Commissariaat voor de Media
Afdeling Externe Betrekkingen en Advisering