FraLa - Stiltegebieden

Stiltegebieden. Daar wordt nu een hoop lawaai over gemaakt. Bijna nog meer dan hetgeen er ‘straks’ door de vliegtuigen naar en van Lelystad Airport geproduceerd gaat worden. Het protest tegen de uitbreiding van deze luchthaven neemt toe en hoe ernstig dit allemaal is, wordt treffend in beeld gebracht door een schaapskudde vanuit de lucht te laten zien en een camping in beeld te brengen waar de bar ‘s avonds om 10 uur is gesloten en waar men geen bingo speelt.

Mooi, dan is men goed uitgerust als de eerste vliegtuigen naar de costa’s vertrekken. Charters willen namelijk nogal eens knap vroeg vertrekken.

Tot in zeer de wijde omgeving zal men hinder ondervinden. Gelukkig maar, want anders zou het inzamelen van de ruim 80.000 protesthandtekeningen niet zo succesvol zijn geweest. Er waren vogelaars die bang waren straks de zang van de tureluur niet meer te kunnen waarnemen. Om tureluurs van te worden. De vaste gasten van eerder genoemde camping zullen ook wel hun krabbel hebben gezet. Koekoek, hier kent men de mensen en de bedrijfsleiding. Deze mensen laten weten dat het op de Waddeneilanden ook lekker stil is, geeft een soort reactie als: Ja, ammehoela, dan moeten wij zeker met de boot. Voelen wij niets voor, want wij worden snel zeeziek.

Het boeit deze protestfiguren geen sikkepit dat Schiphol niet verder kan/mag groeien en dat de benodigde extra capaciteit eventueel in onze buurlanden gezocht zal moeten worden. Met als gevolg extra overlast op de weg en/of vollere treinen. Ook de gederfde inkomsten en verloren gegane werkgelegenheid zijn geen argument. Allemaal mond houden, want het is immers een stiltegebied…

Onze staatssecretaris, Sharon Dijksma, had blijkbaar al op zo’n inzameling gerekend, want de handtekeningen waren amper ingeleverd, of aan de Tweede Kamer werd al geruststellend meegedeeld dat er een andere route mogelijk was en ook een andere aanvlieghoogte. Kwestie van razendsnel reageren? Niet echt. Er was geruime tijd terug al een onderzoek naar alternatieven gestart.

Er wordt gesproken over een ‘onverantwoorde’ vlieghoogte van ‘slechts’ 1.800 meter. Daar zouden inwoners van bijvoorbeeld Amstelveen buitengewoon content mee zijn. Maar dit soort informatie wordt door de 80.000 handtekeningzetters waarschijnlijk als ‘irrelevant’ geoormerkt. Amstelveen is tenslotte geen stiltegebied en er lopen ook geen schaapskuddes rond. Overigens zullen er daar ook mensen zijn, die van het door vliegtuigen gemaakt geluid geen enkele last hebben. Het betreft hier dan lieden die óf de kunst van het liplezen machtig zijn, óf binnenkort toch eens bij Schoonenberg of Hans Anders zullen langsgaan.

Zojuist komt er een Boeing 777 over. Via flightradar24.com weet ik dat het toestel afkomstig is uit Shanghai en zich bij het overvliegen op een hoogte van 898 meter bevond. Ik wil niet beweren dat ik tijdens dat overvliegen ook nog een speld heb kunnen horen vallen, maar ik heb ook niet bepaald in mijn stoel heen en weer zitten schudden. Het luisteren naar een vallende speld zal bovendien geen hobby van mij worden.

Jammer trouwens dat ik geen schaap in mijn tuin had. Dan had ik kunnen controleren of zijn vacht uit de krul springt tijdens het passeren van zo’n Boeing.

In feite had ik dit stukkie met een gerust hart “Bemoeizucht, deel 2” kunnen noemen. ‘Men’ vindt iets, of ‘men’ heeft ergens last van en vervolgens moet de rest van Nederland (of de wereld) ervoor zorgen dat zulks rap tot het verleden behoort. Dat de letters van het woord “emotie” allemaal zijn terug te vinden in het woord “bemoeizucht” lijkt mij geen toeval.

Het huisvuil is heden opgehaald en ik moet mijn kliko nog op zijn plekkie bij mijn huis zetten. Kwestie van tijd en er komt iemand met het ‘dwingende voorstel’ die kliko’s te voorzien van luchtbanden, omdat zij anders teveel lawaai maken. Zullen die stiltezoekers vast wel een strak plan vinden.