FraLa - Symboolpolitiek

De PvdA wordt geassocieerd met een (rode) roos, maar deze lijkt nu toch wat uitgebloeid. Bij de SP dreigde het symbool, de tomaat, even in meervoud richting Roemer te gaan. Wat het symbool van GroenLinks precies moet voorstellen, weet ik niet, maar mij doet het aan Shell denken. Zal wel niet de bedoeling zijn en dan werkt zoiets op mijn lachspieren.

Dat is in nog sterkere mate het geval als ik naar het logo van de PVV kijk. Om “Vrijheid” te illustreren  met “zo vrij als een vogel” vind ik niet zo vreemd. Maar als de symboliek vervolgens wordt vormgegeven door een meeuw, vind ik dat grappig. Vogelkenners weten dat meeuwen zich schuldig maken aan kleptoparasitisme (voedsel stelen van anderen) en hybridisatie (het ‘doen’ met andere soorten dan de eigen soort). Bovendien zijn meeuwen naar mijn smaak uitermate luidruchtig en als je in de buurt van het strand een haring eet, moet je oppassen dat deze niet door een meeuw wordt gepikt. Prima symbool voor de PVV dus?

Ook grappig: Op Facebook zie ik bij PVV een melding (5 december) over het terugveroveren van Nederland via de gemeenteraden. Dat heeft t/m 18 december het formidabele aantal van TWEE likes opgeleverd. Op basis daarvan heb ik zo mijn twijfels of onze grote zilvermeeuw inderdaad al over honderden sollicitaties beschikt. Ik zou deze dolgraag eens inzien.

Het leuke van reacties op Facebook is dat je de mensen die reageren kan aanklikken. Hun opleidingsniveau (voor zover dit al wordt vermeld) is niet bepaald hoog en met betrekking tot werk of beroep is er ook niet veel aanleiding om geïmponeerd te geraken.

Zag een tijdje terug de voorvechtster van privacy namens de Piratenpartij. Een jongedame die op school waarschijnlijk uitmuntende cijfers haalde voor zwoel kijken. Mannen met een hoog libido lopen bij dit soort vrouwen het risico van dagdromen. In extreme gevallen zullen deze geilneven zich de kleren van het lijf rukken en met gestrekt vaandel uitroepen dat zij klaar zijn voor een nacht vol passie en genot. Wakker wordend door enkele kreten als “Hort sik” en “zet ‘m op” ontdekken zij vervolgens dat zij zich in de flink met allerhande passagiers gevulde tramlijn 2 bevinden.

Tot slot nog even iets over het gedoe rond de Oekraïne. Of dit verdrag nu wel of niet wordt getekend, zal op het schiften van mijn melk weinig van invloed zijn. Reeds 27 landen hadden al duidelijk gemaakt dat zij bereid zijn het verdrag te tekenen. Maar een stel mannekes in Nederland moet dan nog even een referendum organiseren. Een bescheiden laagje van de bevolking (maar voldoende om aan de gestelde eisen rond dit referendum te voldoen) gebruikt/misbruikt dit referendum om aan hun algemene gevoelens van onvrede lucht te geven door Nee te stemmen. Want dat door de meerderheid van de mensen die hebben gestemd zorgvuldig is afgewogen wat de pro’s en contra’s zijn van waar nu precies over gestemd wordt, wil er bij mij niet in. Leden van GroenLinks vind ik – zeker na hun partijcongres - verstandige mensen!

Het kabinet (o.a.) heeft natuurlijk wel inschattingsfouten gemaakt. Uitslag was al een verrassing en daarmee is men vervolgens niet handig omgesprongen. Ik snap het dilemma van Buma (CDA) dan ook wel. Maar verder krijg ik er geen jeuk van.

GeenPeil kriebelt wel al een beetje. Daar geloven zij in de kennis van het collectief en het gezonde verstand van de kiezer. Ik geloof eigenlijk niet dat zij dat echt geloven, maar het klinkt richting kiezer wel vriendelijk. Ja toch?. Verder wel leuk voor die Oekraïne-Jannen dat zij wellicht het pluche nu van dichtbij mogen meemaken. En omdat zij zo gek zijn op referenda heb ik een voorstel voor het volgende: Moeten we al die flutpartijtjes, die minder dan 3 zetels halen, niet gewoon buiten de Kamer(s) houden. Zoiets noemen ze, geloof ik, zelfreinigend vermogen. PVV zou een dergelijk referendum waarschijnlijk ook toejuichen. Mits de drempel op 30 wordt gezet en alle mensen met nog een beetje gezond verstand de toegang tot de stemlokalen wordt ontzegd.