FraLa - Prikkelbare arm

Zojuist uit coma ontwaakt na voor de zoveelste keer onwel te zijn geworden door de confrontatie met uiterst irritante reclame. En al die omroepbonzen zich maar afvragen hoe het komt dat de kijkcijfers teruglopen.  Gevraagd naar het succes van Netflix en andere ‘on demand’  aanbieders van kijkplezier, komen de media-experts met kreten als trendbuigingen, invloed van social media etc. Advies van een ‘domme kijker’: Halveer de zendtijd voor reclame en verdubbel de prijs per seconde.

Hoe die door het wegvallen van reclame vrijkomende zendtijd te vullen? Misschien nog eens een keer een stapeltje  Bond-films van de plank halen…

Met betrekking tot de commercials zelf lijkt het mij een puik plan als een omroep daar eens kritisch naar zou willen kijken en eventueel gaat weigeren de meest stompzinnige uit te zenden rond hun programma’s. Ik krijg de indruk dat nogal wat bedenkers en makers van deze filmpjes zo stoned als een garnaal waren toen zij hun geesteskindjes ontwikkelden en vorm gaven.  De opdrachtgevers, die deze misgeboorten hebben goedgekeurd, moeten volgens mij ook stevig aan de paddo’s zijn geweest. Mijn persoonlijke favoriet voor de Loden Loekie gaat momenteel uit naar “Kusmetogus; prikkelbare darm”. Merknaam zal ik wel mis hebben, maar die ‘prikkelbare darm’, die in 30 seconden zo’n keer of 15 wordt genoemd, compenseert dat ruimschoots. Ik krijg dan de neiging iets richting TV te gooien.

Waar ik ook een prikkelbare arm van krijg, maar dan niet om te gooien maar om mensen mee wakker te tikken zijn ‘minderheidsrakkers’ en europarlementariërs. Maar zeker ook de zolderkamerterroristen, die menen dat niet de leden van de Tweede Kamer, maar ZIJ het Nederlandse volk vertegenwoordigen. Van die stakkers die denken dat een ingezonden brief voldoende is om voortzetting van het houden van een referendum te garanderen. Zodra dit soort lieden met een gedegen onderzoek komt, waaruit blijkt dat ruim 50% van alle stemmers over het Oekraïne-verdrag PRECIES wist waar dit over ging, ga ik overstag en zal ik voorstander worden van het houden van referenda. Ik ben echter bang dat een percentage van 15 al (veel te) hoog gegrepen is.

Hoewel niet-rokers tegenwoordig in de meerderheid zijn, vind ik zo’n club die zich heeft ingespannen om de rookgelegenheid in café en restaurant verboden te krijgen een bemoeizuchtige minderheid. Het lijkt mij heerlijk als iemand de zwijgende meerderheid weet te mobiliseren en dat deze dan op basis van getal bij de rechter een verbod op bemoeizuchtige minderheden kan laten afdwingen. Want als zo’n club als Clean Air Now de rookartikelen uit Nederland heeft weten te krijgen, gaan ze ongetwijfeld aan de slag om alle Nederlanders gezonder te laten eten. Moeten we allemaal aan de spruitjes van Henk Angenent, want die heeft immers de laatste Elfstedentocht gewonnen.

Na ruim een jaar zonder aanklacht en enige vorm van proces in Turkije in de gevangenis te hebben gezeten, is een journalist vrijgelaten, die zowel de Turkse als de Duitse nationaliteit heeft en voor Die Welt werkzaam is. Het zal wel niet in het lespakket Politieke Wetenschappen zitten, maar om als ‘tegenprestatie’ bij dergelijk ondemocratisch en juridisch laakbaar handelen Europawijd tientallen Turken te interneren en deze pas weer naar huis te sturen nadat Turkije heeft aangetoond een fatsoenlijke rechtstaat te zijn, lijkt mij een snellere procedure dan via ambassadeurs aan kameraad Erdogan te laten weten dat hun regering ‘niet blij’ is. Een Europees Parlement met wat meer oog-om-oog-tand-om-tand parlementariërs en wat minder diplomatieke polderaars, zou met een dergelijke handelswijze heel wat persoonlijk leed kunnen inperken en bovendien veel tijd besparen. Persoonlijk zou ik het best toejuichen als Europa duidelijk maakt aan de Erdogans van deze wereld dat elke vorm van willekeur een soortgelijke behandeling van zijn eigen onderdanen zal veroorzaken, maar dan in tienvoud.

Waar ik ook een beetje treurig van word (vandaar die treurwilg als icoon), zijn die privacy-bewakers. Die staan nu op hun achterste benen, omdat bij tal van schollen ouders zomaar kunnen inzien hoe vaak hun zoon/dochter zich heeft ziek gemeld en welke cijfers er worden behaald. Zeker als het een scholier van 16 jaar en ouder betreft, zou dat verboden moeten worden. Ik kan daar met de pet, of met welk ander kledingstuk dan ook, niet bij. Wat wordt hier nagestreefd? Wil men ouders de kans ontnemen bijtijds ondersteuning voor zoon- of dochterlief te regelen in de vorm van bijles?

Mijn prikkelbare arm krijgt nu zelfs neiging te gaan slaan… Treurig toch?