18 jan 2015

   Klassieker dood? Integendeel!

De Klassieker, de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord, is dood. Althans, dat beweert vak 410. Dat maakte ik vrijdagavond op uit een amateuristisch gepresenteerd spandoek (zowel achterstevoren als ondersteboven) bij de wedstrijd Ajax – FC Groningen. Dat datzelfde vak 410 de kans heeft gehad om de wedstrijd weer “levend” te maken en die kans verknalde door tijdens de bekerfinale het veld van de Kuip plat te branden, wordt voor het gemak even vergeten. Maar, zoals met zo’n 94% van de beweringen die vak 410 doet, is dit statement gelul van de bovenste plank. De Klassieker is niet dood. De Klassieker leeft weer als nooit tevoren!

Ik draai in de Arena al een tijdje mee. Mijn vader en ik zijn al met ons elfde seizoen bezig als seizoenkaarthouders. Wedstrijden tegen Feyenoord zijn als vanzelfsprekend speciaal, maar met uitzondering van de Kuyt-Kalou-periode was Ajax – Feyenoord geen wedstrijd waarin “wij” alles moesten geven voor de winst. Tegen PSV en later ook tegen AZ en FC Twente moest dat wel, maar tegen Feyenoord voorstond helaas dikwijls 80%.

Het was destijds geen vraag van “of” maar eerder een vraag van “met hoeveel”. En met elk seizoen werd de zoete smaak van overwinning op de grote rivaal steeds flauwer. Ajax hoefde zelden écht diep te gaan om de winst te pakken en dat maakt zo’n wedstrijd automatisch al een stuk minder gedenkwaardig.

Maar dat is nu veranderd. Ronald Koeman is het beste wat Feyenoord had kunnen overkomen de laatste jaren en de huidige trainer van Southampton heeft ook de Klassieker weer de nodige energie gegeven. En als de eerdere editie in Rotterdam ons één ding geleerd heeft, is dat dat Feyenoord ook onder Fred Rutten een bijzonder taaie tegenstander is. De ploeg is verdedigend misschien nóg sterker dan vorig jaar en met name Clasie heeft zich geweldig ontwikkeld. Gecombineerd met de welbekende “geen woorden maar daden”-mentaliteit en de goede resultaten deze competitie, kan dit eindelijk een échte Ajax – Feyenoord worden.

Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.