FraLa - Brood en spelen

De Romeinse keizers wisten al precies wat je het volk moest geven. Veel is er niet veranderd. Brood is vervangen door bloot en voor spelen hebben we tegenwoordig onze eigen spelcomputers. En niet te vergeten internet en de sociale media. Mensen, die niet minimaal elke 20 seconden op hun smartphone kijken, worden met de dag zeldzamer. Het is natuurlijk ook ondragelijk pas aan het eind van de dag te vernemen dat de hond van de buren van je tante in de USA 6 puppy’s heeft gekregen. Vanwege dit soort berichten zijn er al mensen onder een bus gelopen. Druk met ‘duimpje opsteken’ of het bericht “delen” in plaats van op te letten bij het oversteken.

De populariteit van sociale media, internet en spelcomputers is iets waar de omroepen tegenop moeten boksen. En dan ook nog eens flinke kijkcijfers behalen, want anders komt er niet genoeg reclamegeld binnen. Eerst maar even iets over dat laatste. Vroeger vond ik die commerciële onderbrekingen niet zo’n punt. Je kon even snel een plas plegen, een kop koffie inschenken of wat afwassen. Tegenwoordig moet je extra gangen koken om voldoende afwas te hebben voor zo’n reclameblok. En waar kunnen we tussen de reclameblokken door dan fijn naar kijken? Dat hangt natuurlijk van de zender af. NPO, of commercieel? Of lekker uitwijken naar het buitenland?

Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen gisteren een deel van een aflevering van “Lekker slim” te hebben gezien. Ik had er al eens een zogenaamde trailer van gezien en mij vervolgens afgevraagd of ik niet in de maling werd genomen. Zouden er echt mensen bestaan, die zo weinig weten en zo’n vreemde logica hanteren? Of zijn het ras-acteurs, die hier de rol van hun leven spelen? Na het zien van het programma laat ik deze laatste optie vallen. Om mij vervolgens af te vragen waar men dit soort lieden weet te vinden. Beetje goedkoop om dan zelf met een antwoord als “onder stemmers op PVV, DENK en VNL” te komen. Anderzijds zie ik genoemde stemmers nu ook weer niet als het publiek dat op het puntje van de stoel zit bij programma’s als Pauw, Nieuwsuur, Brandpunt of een quiz als Twee voor Twaalf. Dat ik deze groep ‘beroepsontevredenen’ nu net als ‘de gevestigde orde’ met een zeker dedain behandel, is, denk ik, niet zo’n punt. Zij lezen dit toch niet.

Of ik na het kijken naar “Lekker Slim” de smaak dusdanig te pakken had dat ik op internet ben gaan speuren naar eerdere afleveringen? Niet dus. Braaf nog ‘aangeschoven’ bij Pauw en daar Maurice de Hond iets horen keffen over hoe supporters van Ajax en Feijenoord een wedstrijd door een compleet andere bril bekijken. Het zou daarom onmogelijk zijn via één verhaal beide kampen tevreden te laten zijn met de uitslag. En Jort Kelder kreeg te horen dat een gezin, dat geen geld heeft om de kapotte wasmachine te vervangen, geen enkele boodschap heeft aan CBS-cijfers die aangeven dat het goed gaat met Nederland. Dat gezin wil niet dat er extra geld naar defensie gaat voor de aanschaf van nieuwe mijnenvegers (mijnenjagers?). Dat wil een nieuwe wasmachine! En bij voorkeur moet de regering het apparaat nog thuis afleveren en aansluiten. “Droom lekker verder”, denk ik dan.

De tijd dat tegen het Nederlandse volk gezegd kon worden: “Slaap zacht, Vadertje Staat waakt”, is echter ook voorbij. Maar als er op allerlei niveaus uitleg moet worden gegeven, omdat de diverse bevolkingsgroepen het anders niet (willen) snappen, zal dat ook een Hercules-taak worden. En waarschijnlijk betreft het zelfs een sisyfusarbeid.

De (vermoedelijke) benjamin onder de deskundigen bij Pauw, Jesse Klaver, had nog wel een aardige. Hij stelde voor dat de diverse partijen ruim voor de verkiezingen duidelijk maken met wie zij wel en met wie zij geen coalitie willen aangaan. Vind ik op zich wel een strak plan. Frustraties zoals i.v.m. met het VVD/PvdA-kabinet kunnen daarmee worden voorkomen. En als partij “X” door tal van collega-partijen niet als coalitiegenoot wordt gezien, heeft het weinig zin op “X” te stemmen. De kans dat X een coalitie kan vormen die op voldoende steun in de Twee Kamer kan rekenen is dan immers nihil. Maar durven alle partijen dat aan? Zo niet, dan hebben we straks een heel gedoe als de PVV bijvoorbeeld 40 zetels haalt en veruit de grootste partij van het land zou zijn, maar niet kan regeren. Volgens mij zou Geert dat stiekem wel best vinden. Regeren betekent immers verantwoordelijkheid dragen en dat is best ‘eng’. Maar dat zal onze witte kuifduif natuurlijk nooit hardop zeggen en dan gaat de achterban van “Lekker slim” misschien wel gezellig matten met ‘de elite’.

Collega Rikus Spithorst adviseerde enige tijd terug al om voedsel te hamsteren. Ik zou zeggen: “Zorg ervoor dat je glasverzekering vanaf maart 2017 nog optimaal is.” En voor wie nog een wat oudere spelcomputer heeft: “Haal voldoende batterijen in huis.”