Driek Oplopers - Plundernegers

Nadat het best hard had gewaaid op Sint-Maarten, haalden hordes plundernegers hun eerste levensbehoeften weg uit juweliers- en telefoonwinkels. Nu is de hoofdman van deze plunderaars boos. Want de Nederlandse mariniers op het eiland hebben volgens hem onvoldoende tegen deze plunderaars opgetreden. Ja, u leest het goed.

Sint-Maarten wilde geen Nederlandse bemoeienis. Dat sprak de bevolking uit bij een referendum, een aantal jaren geleden. Waarom dan nu die krokodillentranen, wanneer een door en door corrupt stukje eiland in de problemen komt door een orkaan en vooral door onvoldoende voorzorgsmaatregelen van het lokale bestuur?

Maar goed. Roverhoofdman premier Marlin van Sint-Maarten vindt dus dat de Nederlandse mariniers harder hadden moeten optreden tegen plunderaars. Ik word daar een beetje lacherig van.  Het is eigenlijk net zo iets als VVD-coryfee Robin van Linschoten die vindt dat het optreden tegen belastingfraudeurs wel een tandje strenger mag.

Maar hoe ziet meneer Marlin dat eigenlijk voor zich, dat optreden tegen die plundernegers? Hadden die Nederlandse mariniers dan iets moeten zeggen in de trant van “Heren, heren, wilt u zo vriendelijk zijn om deze gestolen telefoons en juwelen weer even bij de rechtmatige eigenaar terug te brengen?” Gaat dat werken, bij een horde met messen bewapende plunderaars? De enige serieuze optie was het neerschieten van een stel plunderaars geweest. Maar als dat zou zijn gebeurd, was de wereld ook te klein geweest. Dan hadden blanke imperialisten de nazaten van ons zwarte slavernijverleden wreed vermoord. Sylvana Simons stond al in de starblokken.

Hoe dan ook: premier Marlin van Sint-Maarten is zo’n beetje de enige regeringsleider die een vreemde mogendheid oproept tot het doodschieten van zijn eigen burgers. En dat is best bijzonder. Hoe dan  ook, ik ben erg blij dat ik geen cent heb gegeven aan die steunactie voor dat omvergewaaide zooitje schorem. Ik heb die eurootjes beter besteed. Aan een flinke doos negerzoenen.