Rikus Spithorst - Dankjewel, Eberhard

Persoonlijk ben ik nogal een liefhebber van duidelijke taal. Niet van dat voorzichtige. Wat dat betreft kon ik altijd erg genieten van de vandaag afgetreden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan.

Hij veroverde mijn hart, al voordat hij onze burgemeester werd. Minister van Volkshuisvesting was hij nog. En hij sprak op een congres van de Huurdersvereniging Amsterdam, waar ik ook aanwezig was om een bloemetje in ontvangst te mogen nemen voor mijn jarenlange inzet qua belangenbehartiging van huurders.

Maar goed. Eberhard. Ten tijde van dat congres was net het tumult losgebarsten over de heer Möllenkamp. Opperhoofd bij woningbouwvereniging Rochdale. Möllenkamp reed rond in een Maserati. Een peperdure bolide die werd bekostigd uit de volkshuisvestingskassa van Rochdale, terwijl huurders met douchecabine en al door de vermolmde houten vloeren sodemieterden.

Eberhard van der Laan vond daar wel wat van. Zijn kritiek trof niet alleen meneertje Möllenkamp, maar vooral de Raad van Commissarissen van diens woningbouwvereniging. "Een béétje commissaris had aan Möllenkamp gevraagd of die wel goed bij zijn hoofd was, en of die idioot als de sodemieter de sleuteltjes van zijn Maserati wilde inleveren."Punt uit. Duidelijke taal, die geen ruimte open liet voor welk misverstand dan ook. Niet van dat voorzichtige. Niet van dat ambtelijke geneuzel.

Eberhard's ambtenaren hebben het soms moeilijk gehad met de kordate manier waarop hij knopen pleegt door te hakken. Ik houd daar wel van. Niks een jaar vergaderen. Beslissen en doen. Hoppa! En wat minder van de kopjes thee, maar wat  meer van het doorpakken. En dat heeft bij de aanpak van de criminele top-600 in onze stad goed gewerkt.

Nog zeer recentelijk zagen wij een broze man. Van der Laan was nog slechts een schim van zichzelf, aan de arm van onze Koning bij een werkbezoek aan de Jordaan. Ik schrok er erg van, hoe hard Van der Laan achteruit was gegaan. Maar hoe dan ook: onder het burgemeesterschap van Van der Laan is Amsterdam flink opgeknapt. Wij allen zijn hem daarvoor veel dank verschuldigd. Heel veel dank.