Luc van Lier - Graailimburger Twan Huys


Ach ja. Fons de Poel. Het hele weekend is de KRO-top al in beraad over de vraag of deze bijklussende omkoopjournalist nog wel te handhaven is. (En daags na het verschijnen van deze column viel voor hem het doek.) Maar inmiddels is er iets nóg pijnlijker boven water gekomen. Over Twan Huys. Die verhuurt zich, net als Graaien-Fons, voor veel te veel geld aan grote bedrijven zoals banken voor lollige presentatieklussen. Maar wat dat in het geval van Twan nog erger maakt, is dat hij contractueel laat vastleggen dat hij tijdens dat bijbeunen niet mag worden gefilmd of gefotografeerd. Zodat zijn kwalijke activiteiten een beetje onopgemerkt blijven. Wat doet geld toch rare dingen met mensen…

Nu is maffiamaatje Huys sowieso niet zuiver op de graat. Zoals hij de man achter collega Oplopers afserveerde nadat die in een column stevige kritiek had geuit op hoe Femke Halsema het had opgenomen voor brandbommenpoliticus Wijnand Duyvendak: te goor voor woorden. Driek werd naar de studio gelokt met een uitnodiging om in NOVA zijn verhaal te doen, maar achter zijn rug om werd zijn baas gebeld met het verzoek om hem te ontslaan “omdat dat wat meer body aan het interview zou geven”, en in de uitzending beweerde Twan Huys dat Halsema naar aanleiding van de column die Driek had geschreven, politiebewaking had gekregen. Wat Huys daarbij verzweeg, was dat Huize Halsema ook daarvoor al werd bewaakt. Die bewaking stond dus geheel los van de column. Het persoonlijk leed dat de man achter Driek Oplopers na dit onvervalste staaltje riooljournalistiek overkwam valt met geen pen te beschrijven. Maar over het feit dat het Openbaar Ministerie later oordeelde dat er met de gewraakte column van Driek niets mis was, nee, daar hebben we meneer Huys nooit over gehoord. En nee, NOVA en Twan Huys waren niet aangesloten bij de Raad voor de Journalistiek, dus klagen was feitelijk onmogelijk. Wel mooi om te zien hoe de man achter Driek Oplopers na zijn rehabilitatie is opgekrabbeld. Boegbeeld van een reizigersorganisatie, en zijn meningen wegen zwaar in OV-land. Het is hoe dan ook volkomen onterecht dat Twan Huys door zijn vakgenoten wordt bewierookt.

Twan Huys. Klust dus onder geheimhoudend film- en fotoverbod bij bij graaibanken. Voor een flinke zak met geld liet hij ABN-AMRO-baas Gerrit Zalm schitteren in een besloten versie van zijn College Tour, tijdens het Lean Event van de Lean Consultancy Group. Een mooie generale repetitie, want later verscheen Gerrit Zalm op TV in de ‘echte‘ College Tour van de Nederlandse Publieke Omroep. Geïnterviewd door… Juist. Twan Huys. En geen enkele televisiekijkers wist dat dit doorgestoken kaart was. Dat het interview al een keer eerder was gehouden. Nou is het ook niet zo heel erg raar, dat dat College Tour een oplichtersbende blijkt te zijn. Het programma, immers, wordt opgenomen voor een zaal vol studenten. En u weet: de studenten van nu zijn de oplichters en fraudeurs van morgen.

Maar er is wat anders aan de hand. Niet alleen heeft ook Twan Huys zijn journalistieke integriteit te grabbel gegooid, ook hij maakt zich dienstbaar aan het maken van winst door derden, zoals ik gisteren al uitlegde een grove overtreding van de Mediawet. Immers, een al eerder geoefend interview is niets meer dan een reclamepraatje voor een directeur en zijn bank. Op geld waardeerbaar. Het Commissariaat buigt zich al over de klacht tegen de KRO en Fons de Poel. Dan kunnen ze de misstap van Twan Huys en de NPO meteen even meenemen.

Twan Huys. Een typische Limburger. Past precies in de eregalerij waarvan Jos van Reij het boegbeeld is. Niet te vertrouwen. Meer belangstelling voor de eigen portemonnee dat voor het fatsoenlijk uitoefenen van je beroep. Je vriendjes voortrekken ten koste van anderen. En Twan Huys is eigenlijk nog een graadje erger dan Fons de Poel. Dat stiekeme gedoe met zo’n film- en fotografeerverbod tijdens zijn graai-activiteiten bevalt me voor geen meter.