Krelis - Kloppo


Ik zou het vandaag over de titel van PSV kunnen hebben, maar ik vind dat ik als Ajacied er al genoeg aandacht aan heb besteed. Maar liefst drie keer ging het over mijn vrienden uit Eindhoven, ik vind dat meer dan zat. Nee, voor mij is ander nieuws iets relevanter.

“Everything has an end, only a sausage has two ends”, sprak hij bij de persconferentie voorafgaand de wedstrijd tegen Arsenal. Helaas gold dat ook voor het sprookjeshuwelijk tussen Borussia Dortmund en diens trainer Jürgen Klopp. Een van de meest markante, unieke en bijzonderste trainers verlaat een van de mooiste clubs ter wereld. Het einde van een tijdperk.

Het besluit kwam voor vrijwel iedereen uit de lucht vallen. Opeens was hij weg. De man die zijn club van het faillissement redde en vervolgens door liet stoten naar de top van Duitsland en uiteindelijk zelfs de top van Europa. Toen Klopp in 2008 van Mainz het Signal Iduna Park binnen wandelde en keek naar de club, het stadion en de machte Gelbe Wand, was het liefde op het eerste gezicht. Echte Liebe, zoals het clubmotto van BVB luidt.

Borussia Dortmund leek dood en begraven toen Klopp er aan de slag ging, maar hij wist in no-time van de club een fantastische voetbalmachine te maken. Met zijn voorliefde voor energiek, zeer aanvallend Fullgas-Fussball, jonge spelers en het vermaken van het publiek kroop hij met Dortmund niet alleen uit een dal, maar wist het tevens in 2011 en 2012 Bayern München van de troon te stoten en zelfs een gooi te doen naar de ultieme prijs, de Champions League.

En dat allemaal met een ontzettende hoeveelheid passie, inzet en energie van Kloppo. De goedlachse Duitser, die eruit zag als een houthakker, zich kleedde als een conciërge en zich langs de lijn gedroeg als een fan, veroverde de harten van de fans. Klopp werd cult. Niet alleen in Duitsland maar ook daarbuiten.

Maar helaas komt er een einde aan een van de mooiste tijdperken uit de geschiedenis van BVB. Waar Klopp heen zal gaan, is nog niet bekend, maar de geruchtenmolen heeft wel een hele mooie naam opgeworpen. Arsenal speelt het voetbal waar Jürgen Klopp voor staat en het is mogelijk een van de beste matches die je maar zou kunnen maken. En wat ga ik doen? Ik blijft vanzelfsprekend supporter van Borussia Dortmund. Maar stiekem toch ook wel een beetje van mijn grote held, Jürgen Klopp.

Echte Liebe!