Rikus Spithorst - Geen titel, dus dom

Er is wat gedoe over Marianne Zwagerman, sinds zij bij omroep WNL nogal stevige uitspraken deed over de in haar ogen verkeerde aanpak van het volgens haar zwaar overschatte klimaatprobleem. Zwagerman wordt in een artikel op The Post Online afgefakkeld omdat ze geen relevante universitaire opleiding heeft voltooid.  Ik vind dat te kort door de bocht.

Je kan het met Marianne Zwagerman eens zijn, of oneens, of deels eens. Maar ze heeft wat mij betreft beslist een punt wanneer ze stelt dat het onzinnig is om honderden miljoenen belastinggeld uit te geven aan maatregelen die slechts een te verwaarlozen klimaatwinst opleveren. Voor dit soort logische opmerkingen hoef je ook helemaal geen masterstudie fysiologische chemie of zoiets te hebben gedaan. Soms is gezond boerenverstand beter dan wat zich afspeelt in de hoofden van al die omgevallen boekenkasten. En dan heb ik het nog niet eens over allerlei wetenschapsfraudeurs, die wel een doctorstitel mogen voeren, zich zelfs professor mogen noemen, maar ondertussen hele studies in mekaar frauderen. Weet u nog? “Vleeseters zijn agressieve mensen.” Dus.

Vergeet niet: sommigen van Nederlands beste journalisten zijn slechts MAVO-klantjes. Die schopten het ver door goed na te denken over de onzin die ze op de mouw gespeld kregen, en daarna de juiste vervolgvragen te stellen.

Waarom vallen sommigen toch over Marianne Zwagerman heen? Ze heeft doorgaans nogal rechtse meningen, en ventileert die via zakenzender BNR en Telegraaf-omroep WNL. Dat mag. Net zoals het is toegestaan dat linkse programma’s zoals De Wereld Draait Door en Pauw regelmatig figuren zoals de erkend nietskunner Sylvana Simons aan het woord laten.

Natuurlijk, het is niet eerlijk. Mooie mensen en luidruchtige druktemakers krijgen veel aandacht. Achterlijke doch welgevormde voedselmeisjes kramen hun onzin uit in veelgelezen blogs. Modepoppetjes vloggen er vrolijk op los ten overstaan van honderdduizenden volgers.  En Gordon mag bij wijze van spreken bij Humberto Tan aan tafel zijn licht laten schijnen over de voortgang van de formatie-onderhandelingen en het Amerikaans-Noordkoreaanse conflict. Maar gelukkig wordt deze poppenkast ook ingedamd door media-aandacht voor mensen die wél weten waar ze over praten.

Heb ik mooi dubbel pech. Ik ben doctorandus noch meester noch ingenieur, en ik ben evenmin de mooiste man van Nederland. Dus de kans dat ik zal verschijnen in De Wereld Draait Door is minimaal. Maar ik ben er zo-een die gewoon goed nadenkt, en zijn informatie haalt waar die beschikbaar is, gesteund door een aantal puike medestanders. En die voor de Duivel niet bang is. Gevolg: binnen de branche waarin ik mij begeef, ben ik een factor van belang. Bewindspersonen, politici en CEO’s van bedrijven reageren meteen als ik ze bel of mail. En regelmatig krijg ik wat gedaan voor de OV-gebruiker. Zónder academische graad.

Wat dat betreft verschillen Marianne Zwagerman en ik niet van elkaar. Inderdaad, pas op met het aan het woord laten van allerlei nitwits.  Maar iedereen zonder titel impliciet als ‘ongeschikt’ op één hoop gooien, dat is te gemakkelijk. Zeker wanneer dat gebeurt door een website als The Post Online, die is opgezet door een doctorandus die zijn carrière begon bij GeenStijl, u weet wel, die website die groot werd met het verwoesten van reputaties, het in parkeergarages stiekem onder de rokjes van automobilisten filmen en het publiceren van gestolen foto’s van de blote vagina van een televisiepersoonlijkheid. Daar sta je dan. Met je academische graad.