FraLa - Haartje de voorste

Was toch even schrikken. Kakelaar van het woord “kartel” verkozen tot politicus van het jaar. Zouden de mensen die gestemd hebben hun hersenkwabben in slaap hebben laten sussen door de aan de vleugel van Baudet ontlokte klanken?

Ik had al met stijgende verbazing begrepen dat FvD op 15 zetels in de peiling staat. En nu hebben zo’n 19.000 van de 44.000 panelleden voor Thierry Baudet als politicus van het jaar 2017 gekozen.

Van de door deelnemers genoemde “verbale sterkte, frisse uitstraling en nieuw geluid” heb ik tijdens de uitzending van Jinek niet zo gek veel gemerkt. Jinek zelf volgens mij ook niet.

Het zou mij niet verbazen als de opvolger van Wilders na afloop van de uitzending van minister Ollongren en/of Heleen van Royen een lolly heeft gekregen om over zijn afgang heen te komen. Maar waarschijnlijk ziet hij dat zelf totaal anders. Hij heeft de tafelgenoten en kijkend Nederland  weer even kristalhelder gemaakt dat het niet goed met ons gaat. Dat er vuistdikke rapporten zijn die aangeven dat wij over ons land niet zoveel te klagen hebben, wordt als irrelevant weg gewapperd, want het geldt immers niet voor alle Nederlanders en zo lang er nog één ontevreden Nederlander over is, heeft onze ijsbreker nog alle recht van spreken.

IJsbreker? Tsja, daar moest ik even aan denken toen ik naar het kapsel van de heer Baudet keek. Door de wat diepere inhammen is de vrij spitse begroeiing op het midden van zijn voorhoofd voor mij een soort aandachttrekker. En ik vraag mij dan af welke haar er helemaal vooraan staat. Wie is er haartje de voorste en hoe lang behoudt die betreffende haar die positie…  Mijn eigen haar lijkt overigens op een doorsnee weerbericht. Hier en daar een bui, kan in mijn geval vervangen worden door hier en daar nog wat haar.

Als ras-optimist realiseerde ik mij na enige tijd dat er nog geen reden tot paniek is. Om te beginnen is 2017 bijna voorbij. Wie politicus van 2018 wordt, is dus boeiender. Voorts lees ik dat de panelleden van EenVandaag zichzelf hebben opgegeven. Betreft dus geen random steekproef. En als deze figuren (veel Sturm und Drang, weinig rationalisme)  Geert Wilders twee jaar achter elkaar op de eerste plaats zetten, past slechts in snikkend medelijden uitbarsten. Toch hebben we het over zo’n 19.000 mensen. Da’s al een aardig dorpje. Die kunnen toch niet allemaal aan hersenverweking lijden.

Maar daar komt voor mij dan het woord “tegen” weer om de hoek kijken. Als je je in de kroeg, op Facebook, of bij de plaatselijke buurtvereniging (die tegen het gemeentebestuur is) een beetje wenst te profileren, dan schop je tegen bestaande instituties aan. Je bent tegen al langer bestaande politieke partijen en je bent eigenlijk ook tegen representatieve democratie.

Je wilt een referendum voor zo’n beetje alles wat jij (voor ons allemaal) belangrijk vindt. Het volk moet zelf beslissen. Ja toch. Dat hetgeen echt belangrijk is veelal uiterst gecompliceerd is en niet met een simpel ja of nee kan worden afgedaan, mag de pret niet drukken. Dat stemgedrag daarbij door al dan niet bestaand nepnieuws kan worden beïnvloed is een kwestie van jammer maar helaas.

Doordenken is blijkbaar niet echt een ‘fort’ van de heer Baudet. Geen idee, maar misschien vindt hij positieve artikeltjes in De Dagelijkse Standaard en bij The Post Online belangrijker.

(Samen met GeenStijl-publicaties waarbij ik stevig moet dooreten anders kom ik kots tekort.)

Op de FvD-website bekijk ik een filmpje waarin Baudet zich hard maakt voor een snelle afwikkeling van de door gaswinning ontstane schade in Groningen. Een loffelijk streven. En er staan nog wel een paar punten op de site waarbij een discussie daarover het woord “boeiend” zou kunnen gaan verdienen.

Maar terug naar afhandeling van de aardgasaffaire. Het zal wel aan een misinterpretatie van de lichaamstaal liggen, maar als ik naar die van enkele vragenstelsters kijk, dan lees ik: “Verdiep je eerst eens goed in de materie en klets niet uit je nek”.

Wat ik wel een aardige vond – maar er is inmiddels een coalitie-kabinet – was de suggestie van FvD om een kenniskabinet te vormen. Ik ben daar niet op voorhand tegen. “Zakenkabinet” werd ook wel eens geroepen. Het besturen van ons land (provincie/gemeente) door mensen zonder politieke achtergrond en ervaring zal de duidelijkheid ongetwijfeld doen toenemen. Dat soort mensen roept recht voor zijn raap dat iemand een boerenlul is. Een politicus zegt in zo’n geval: “U doet mij aan een lichaamsdeel denken dat bij de gemiddelde man tussen de benen hangt. En ik denk hierbij aan de agrarische variant.”

Zijn benoeming tot politicus van het jaar en ook de stijging van FvD in de peilingen juich ik echter ook ergens wel toe, want dat er zeer veel ruimte is voor verbetering is, zal zelfs de gevestigde orde beamen. Maar dit soort ontwikkelingen is voor diezelfde gevestigde orde nu wellicht een goede reden om iets meer te doen dan enkel beamen.