FraLa - Anything positive about Trump

Er wordt nog wel eens verwezen naar Brexit en de winst van Trump als de goede voorbeelden die maar gevolgd dienen te worden. Donderdagmorgen op de BBC de mogelijke problemen beluisterd waarmee Londen als financieel centrum te maken zou kunnen krijgen. Als het bij de uittredingsonderhandelingen niet geheel naar Britse wens gaat, zou de rol van Londen uitgespeeld kunnen zijn. Een verlies aan belastinggeld van miljarden, om over werkgelegenheid nog maar te zwijgen (350.000 mensen zijn nu in deze sector werkzaam).

De EU zou er wel eens belang bij kunnen hebben om de Britten met betrekking tot dit deel van de onderhandelingen niet voldoende tegemoet te komen. Al was het maar om zo een afschrikwekkend voorbeeld te bewerkstelligen voor andere landen die er over denken de EU de rug toe te keren. Of één of meer Europese steden de rol van Londen over kunnen nemen, of dat de spreekwoordelijke derde hond met dit mega-bot aan de haal gaat, is een kwestie van afwachten. Maar voorlopig zweet men in Londen ‘carrots’.

Ik ben geen econoom, maar logisch nadenken doet toch op zijn minst vermoeden dat er voordelen kleven aan Europese samenwerking, want anders was men er niet aan begonnen. En als ik via internet lees wat de Financial Times weet te melden over hetgeen het lidmaatschap van de EU voor de Britten heeft betekend en wat de mogelijke gevolgen van dit Brexit zijn, ga ik bij de gedachte aan een Nexit dus ook peentjes zweten. Lidmaatschap van de EU is duidelijk meer dan contributie aan Brussel betalen. Dat aldaar (en in Straatsburg) aanzienlijk ruimte is voor verbetering acht ik zeer aannemelijk. En misstanden zijn er helaas ook nog genoeg.

Stel dat mijn dochter getrouwd is met een bijzonder aardige en zeer succesvolle zakenman wiens enige minpunt zijn slordigheid is, moet ik bij mijn dochter dan op een scheiding aandringen? Duh!

Dus beste mensen: niet allerlei pluchebeluste populisten nakakelen, maar een beetje verder kijken dan de neus lang is. Internet is meer dan You Tube-filmpjes bekijken en reaguursels lezen of schrijven bij GeenStijl.

Kreeg van een kennis uit de VS een e-mail doorgestuurd waarin wordt uitgelegd waarom Trump de terechte winnaar van de presidentsverkiezingen is, ondanks het feit dat Clinton zo’n 1,5 miljoen stemmen meer had. Kostelijke lectuur waarbij niet werd geschuwd ook het aantal vierkante kilometers (respectievelijk square miles) als argument in de strijd te gooien. Op mijn vraag waarom Alaska (qua oppervlak de grootste staat) dan niet de meeste kiesmannen levert, heb ik nog geen antwoord, maar wel werd er op gewezen dat de winst van Clinton vooral in de grote steden werd behaald. Tsja, soms is het aantal inwoners van de grote steden dusdanig dat het dat van het aantal plattelanders overtreft.  Of de inwoners van Lonerock City in Oregon (dat zijn er 21) zich de wet moeten laten voorschrijven door de inwoners van Portland (ruim 600.000)? Lijkt mij in ieder geval beter dan het omgekeerde. Niettemin zal Trump de geschiedenis ingaan als de beste president ooit, zo wordt mij voorgehouden. Nu ik de laatste tijd met grote regelmaat naar CNN en BBC World kijk, heb ik daar steeds meer mijn twijfels over. Ben je net een beetje bijgekomen van zijn misselijk makende campagneretoriek en zijn leugenachtig getwitter, krijg je allerlei forums en commentaren over weer een nieuwe benoeming. En daarbij is vrolijkheid geen troef. Volgende dag maar eens surfen op het net. Daar allerlei (voor mij amusante) artikeltjes over Trump gevonden en de links (o.a. newrepublic.com) doorgestuurd om mijn Amerikaanse kennis gezellig een beetje te jennen. Vandaag dacht ik ter compensatie wat stukjes op te sturen, die hem zouden opvrolijken, dus ik tik de titel van dit stukkie als zoekopdracht in….. Tsja, kan ik ook niet helpen.