Paco Painter - Voetballer van tegen de veertig

Als ik  naar voetballers op leeftijd kijk, die nog steeds willen voetballen, vraag ik mij af in wat voor wereld die voetballers leven. Wat gaat er in Godsnaam om in die hoofden.

Neem Dirk Kuijt van Feijenoord. Intussen een volwassen kerel van bijna 37. Tegen de veertig derhalve. Heeft een jaartje of twintig profvoetbal achter de kiezen, verdeeld over diverse landen. Hij haalde alles uit zijn , best wel glanzende carrière.

En dan zie ik hem nu, tijdens de samenvatting van een wedstrijd, op de reservebank zitten. Nee, niet zitten, hangen. Als een verwend jochie hangt hij daar mokkend te chagrijnen omdat zijn trainer het lef had heer Dirk op de reservelijst te zetten. Waarschijnlijk om hem te sparen voor ingewikkelder wedstrijden. En om hem wat rust te geven. Ja, hij is toch bijna 37, tegen de veertig dus, zal de trainer gedacht hebben.

Na afloop staat Dirk de pers te woord. Als altijd de vleesgeworden ideale schoonzoon, die altijd opstaat in de bus voor oudere mensen van tegen de veertig. Dirk zal altijd oude vrouwtjes  helpen oversteken waar anderen rustig zulke vrouwtjes omver lopen omdat de meeste mensen tegenwoordig denken dat oude mensen geen recht op zuurstof meer hebben. Dat zal Dirk nooit denken. Tenzij je hem belemmert te voetballen uiteraard.

‘Ja,’ zegt Dirk geïrriteerd tegen een microfoon. ‘Wat ik zeg; JE bent voetballer hè. Dan wil JE altijd voetballen! Dan wil JE niet op de reservebank zitten. ‘

Eerst even dat “Wat ik zeg.” Daar beginnen alle voetballers hun zinnen mee tegenwoordig. Dan dat altijd JE zeggen als je IK bedoelt.. Dat doen alle voetballers. Zeer verwarrend. Ik hoorde ooit een interviewer tegen een voetballer zeggen :”JE wil altijd voetballen?? Hoe bedoel je dat?? Ik voetbal helemaal niet. Laat staan, altijd!’ Maar goed, dit geheel terzijde. Terug naar Dirk.

Hij staat daar tegen die microfoon te blèren als een zeer boos verwend jochie van een jaar of vijf dat in een mudvolle supermarkt op de vloer gaat liggen krijsen omdat hij geen reep chocola van zijn moeder krijgt. Ik krijg altijd onbedaarlijke jeuk als ik zoiets zie gebeuren.

En nu heb ik weer jeuk. Dankzij een niet meer zo ideale schoonzoon van tegen de veertig, die loopt te krijsen omdat hij een keer niet mee mag doen met een spelletje.

Je kunt zo zien dat hij aan het verwachtingspatroon van de meer dan debiele voetbalwereld wil voldoen. Deze voetbalwereld verwacht van een voetballer dat hij altijd publiekelijk zegt dat hij altijd wil spelen. Ook bijvoorbeeld, als zijn nieren naar zijn strot zijn geschopt door een collega: ‘Wat ik zeg; JE wil altijd foeballe hè.

Maar dat geldt voor voetballers van 22 jaar, Dirk. Wat ik zeg: Niet voor voetballers van tegen de veertig, Dirk. Die kijken alleen nog naar voetbal. Maar dat heeft Dirk nog niet door..

Gatverdegatver.

En ondanks mijn grote bewondering voor de glanzende carrière van Dirk zeg ik toch, zei het aarzelend:

Vuilnisman! Mag deze zak ook mee!!!