Driek Oplopers - Huisjesmelker Van Oranje

Onze koninklijke familie is de risee van adellijk Europa. Al jaren. Vergeleken met het Britse koningshuis zijn de Oranjetjes maar een stel armoedzaaiers: Op Windsor Castle worden ze aangeduid als “those beggars from Holland”, en de Britse walging van de familie van Koning Willy en zijn Argentijnse juntadochter is dusdanig groot dat de Britse bevolking massaal voor de Brexit stemde teneinde maar zoveel mogelijk afstand te nemen. En qua tuchteloosheid liet stamvader “Vieze Bernhard” met een spoor van onechte kinderen en aangerande jonge meisjes te Soestdijk zelfs de Monegaskische seksmaniak prins Albert met een straatlengte verschil achter zich. Echt, iedere keer als ik weer zo’n grapjurk met een licht Duits accent  op TV zie en hoor, schiet ik onbedaarlijk in de lach.

En in zakelijk opzicht verschillen de Oranjetjes in niets van Beun De Haas Autobedrijven, die je met een stalen smoel twee aan elkaar gelaste halve autowrakken verkoopt, met garantie tot de hoek. Of die Christina, u weet wel, die ook de komende kerstdagen dreigt te verpesten met haar in eigen beheer opgenomen kerst-CD, Christina die op het werkpaleis van haar grote zus Beatrix een postadres liet registreren, zodat via een duizelingwekkend parcours van Kanaaleilanden uiteindelijk de fiscus in de maling kon worden genomen aangaande haar dubieuze zaakjes. Of Opa Benno, u weet wel, die mafkees die naar ik heb begrepen prins-gemaal-namens-de-Duitsers had willen worden, maar toen die vlieger niet opging in mei 1940 als een laffe hond met vrouw en kinderen op de vlucht sloeg naar Engeland, waarna aan het Britse hof hoon en spot zijn deel werden. Benno, die er later op werd betrapt dat hij zich door de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed had laten omkopen in zijn functie van hoge ome bij onze krijgsmacht.

Maar we hebben een nieuwe rommelaar in onze koninklijke familie. Een van de zonen van Margriet en Pieter. Een knul die is vernoemd naar zijn opa Bernhard. Nu heeft Bernard junior natuurlijk wel een beetje pech, qua afkomst. Met een nogal rare papa die zich als zelfbenoemd Nationaal Veiligheidsgeweten van rampplek naar rampplek spoedt, om daar te midden van de nog optrekkende stof- en rookwolken voor de televisie alvast wat voorbarige ijdeltuiterijen te spuien. Papa die samen met wat pianistenvolk uit Het Gooi zichzelf als lid van een wonderlijk kwartet uitgeeft, onder de hilarische naam “Gevleugelde Vrienden”. En dan te bedenken dat Papa Pieter ongeveer net zo toondoof is als zijn belastingvluchtige schoonzus…

Echt hoor, de familie Von Lippe Biesterfeld Van Vollenhoven Von Amsberg Van Oranje  is voor mij een bijna onafgebroken bron van hilarisch vermaak.

Maar goed, Bernhard junior dus. Liftte mee op de ICT-bubble en belegde zijn centjes in vastgoed. Door te hoge prijzen te vragen voor slecht onderhouden pandjes rommelde hij samen met nog wat vrindjes met rare achternamen een compleet imperium bij elkaar. Naar nu blijkt, vraagt Bernhard woekerhuren voor zijn woninkjes, maar daarnaast overtreedt hij de wet. Hij zet zijn huurders aan tot zwijgzame illegale overbewoning en blijkt ook duizenden euro’s aan sleutelgeld te vragen, terwijl sleutelgeld bij wet verboden is. Dus. Ach, hij heeft het van zijn opa, zullen we maar zeggen… Maar desgevraagd beweert Bernhard junior van de prins geen kwaad te weten (graag wijs ik u nadrukkelijk op dit hilarische en briljante en meesterlijke voorbeeld van de perfecte taalbeheersing mijnerzijds) omdat hij het dagelijkse beheer van zijn vastgoed uit handen heeft gegeven aan professionals. Ach, dat zijn ze zo gewend, de Oranjetjes. Zelf je zakken vullen en de onderdanen het vuile werk laten opknappen.

Overigens is er in ons land ook vastgoed te vinden dat juist niet door Bernhard junior wordt beheerd. Zoals het paleis waar straks ons staatshoofd met zijn gezin in gaat wonen. In tegenstelling tot de in matige conditie verkeerde woninkjes van Bernhard, zal dit paleis wél tot in de puntjes worden opgekalefaterd. Deze week werd een miljoenentegenvaller met betrekking tot deze opknapbeurt bekend. En zoals gebruikelijk schoot ik in de lach. Een aanzienlijke kostenpost bij het opknappen van het Haagse paleis was de bestrijding van ongedierte. Raar. Want dat ongedierte neemt er pas zijn intrek als de renovatie is voltooid…


gevleugelde vrienden