Krelis - Superfoods, superdoei!


Vorige week behandelde ik in mijn rubriekje de zin en onzin van melk. Deze week is het volgende hipster-verschijnsel aan de beurt: De zogenaamde ‘superfoods’.

U kent ze wel; opeens waren ze in de Albert Heijn, Bagels and Beans, Ekowinkel en andere winkels waar wij stervelingen ons soms nog durven te begeven: de superfoods. Gojibessen, chia-zaad, moerbessen en andere smakeloze rotzooi. De voedselindustrie brengt deze superfoods op de markt voor veel geld en de hippe medemens denkt: “Goh, als het veel geld kost, zal het wel goed zijn”.

Maar niets bleek minder waar. Uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt onder andere dat je van de incabessen, die volgens EkoPlaza ‘boordevol’ vitamines zitten, maar liefst een kilo moet eten wil je je dagelijkse behoefte aan vitamine B2 halen. En voor B12 moet je maar liefst 50 kilo naar binnen werken. Gelukkig is dit besje  voor slechts 24 euro per kilo beschikbaar. Er staat immers geen prijs op je gezondheid toch?

Maar zo gaat het nog wel even door. Macapoeder is een in de Andes groeiende natuurlijke bron van koper en jodium. Gelukkig is brood ook een bron van koper en jodium en valt er uit een zakje macapoeder net zo veel jodium te halen als uit drie sneetjes. En al het etiket van de cacaonibs zou kloppen, zou je deze met een magneet uit de verpakking kunnen halen. Toevallig worden er zowel door de Tuinen, als door EkoPlaza en Kruitvat aan de lopende band fouten gemaakt op hun etiketten en vreemd genoeg worden die pas aangepast als er wat van wordt gezegd.

Maar de leukste is nog wel deze: dankzij de keuringsdienst van Waarde komen we er sinds kort achter dat chia-zaad, pumpkin seeds en quinoa als vogelzaad werden gebruikt. Gelukkig schijnen deze mensen die deze rommel op de markt brengen, dit te doen uit overtuiging en niet voor het geld.

Eet gewoon lekker banaan, kiwi of boerenkool en duw die superfoods zover mogelijk in de reet van de dichtstbijzijnde pretentieuze hipster!