2 dec 2014

   Bas Hagemeijer - Babylonische sieraad pegels

Dit wordt (g)een rant tegen satirische, onwetende en stokende columnisten. Ook zij hebben hun goede kanten. Ze geven inzicht in de verwerpelijke kant van de homo sapiens. De mens die geilt op negatieve berichtgevingen die alleen ontkracht kunnen worden door steekhoudende argumenten en feiten. Wij, de Vereniging van goud en zilversmeden, zijn daar ook achter gekomen. Wij zijn geen juweliers, geen niets ontziende ondernemers of op luxe beluste grootverdieners. Wij zijn ambachtsmensen, designers, techneuten en creatieve geesten. Over het algemeen vervullen wij onze taken achter de schermen, op plaatsen waar veelal geen direct contact is met de uiteindelijke consument. Deze goudsmeden, zilversmeden, zetters, emailleurs en graveurs, kunnen zich verenigen bij de VGZ, voor hulp, kennis en informatie op het gebied van beveiliging, vakopleiding, opleiding en ontwikkelingsfondsen, juridische bijstand, internationale betrekkingen en natuurlijk promotie. Er zijn zo’n 430 aangesloten bedrijven en wij hebben voor alle goudsmeden en designers van Nederland voor de 5e keer de Nederlandse Ontwerp Wedstrijd, NOW, georganiseerd. Het doel hiervan is de promotie van ons unieke stiel en vakgenoten die dat willen de kans te geven, zich te presenteren aan het grotere publiek.

In december 2013 zijn de eerste voorbereidingen al begonnen. Omdat ons Koningshuis onderwerp is van het thema, hebben wij in februari contact gezocht met zowel de RVD als de secretaris van Koningin Maxima. Wij hebben uitgelegd dat ons thema, “erfstuk van de toekomst”, gebaseerd is op een sieraad, wat onze toekomstige Koningin Amalia zou kunnen dragen wanneer zij volwassen is. Het is dus geen sieraad voor een kind! De RVD heeft ons toen te kennen gegeven dat wij het thema als zodanig mochten gebruiken als wij maar duidelijk maakten dat het een sieraad zou worden dat eventueel geschikt zou zijn voor Koningin Amalia, maar dat het sieraad niet geschonken mocht worden daar onze Koningin en de RVD dit niet gepast vonden. Amalia zou dit sieraad dus nooit gaan dragen! Wij hebben ons aan deze afspraak gehouden en in ons draaiboek is nooit opgenomen dat het sieraad alsnog geschonken zou worden, ook niet door crowd funding of als Natinonaal geschenk. Het sieraad zal uiteindelijk terug gaan naar de goudsmid! Bij de eerste wedstrijd in 2002, “smeden voor Alexander en Maxima”, hebben wij het winnende sieraad wel mogen schenken, maar de volledige kosten hiervan waren op het conto van de winnende goudsmid!

Onze verbazing bij de aankondiging van een nationaal geschenk bij RTL Boulevard, was dan ook net zo groot als bij de rest van Nederland. Bij navraag aan de redactie van RTL, bleek dat een deelnemer een IDEE had geopperd om het sieraad aan te bieden als nationaal geschenk, bijvoorbeeld dmv crowd funding. Dit is echter nooit met ons gecommuniceerd. Je kunt in de email ook lezen dat het een idee is van de email schrijver en dat het de organisatie niet gelukt is om het aan te bieden. Waarschijnlijk was dit dus een zeer ongelukkige gedachte van een deelnemer die zo flabbergasted was over haar eigen sieraad, dat zij vond dat dit unieke stuk niet onthouden mocht worden aan ons Koningshuis. Al met al een Babylonische spraakverwarring, daar de heer van der Linden dacht dat het een voldongen feit was. Wat geen vreemde gedachte is, daar er in een heel ver verleden dit ook wel eens gebeurd is.

Daar mag elke hoogdravende, geriatrische, tekstlamme columnist op los gaan, maar een ding moet zeker zijn: De VGZ, organisatie of jury, had niets van doen met dit idee. Sowieso zijn de 45000 pegels voor het sieraad discutabel, daar er geen vergelijkingsmateriaal is.

De hele discussie is dus zinloos geweest, maar ik ben er zeker van dat haters zullen blijven haten en sommige mensen zullen hun orgastische teksten over voor hen totaal wildvreemde mensen, blijven spuien.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.