Driek Oplopers - Beroepsraciste Sylvana Simons misbruikt Orlando Boldewijn

Orlando Boldewijn is dus dood. Dat is inmiddels een paar dagen bekend. Iedereen had op een andere afloop gehoopt, en -voor alle duidelijkheid- ik ook. Maar ook na het bericht dat het stoffelijk overschot van Orlando uit het water is opgevist, gaan met name vertegenwoordigers van gekleurd Nederland door met het trekken van de racismekaart. Een klap in het gezicht van velen. Een klap in het gezicht van de nabestaanden van Anne Faber, die er met de nekharen is bijgesleept om te suggereren dat naar een vermiste blanke sneller en harder wordt gezocht dan naar een vermiste negerjongen. Een klap in het gezicht van alle politiemensen die bij de zaak betrokken zijn geweest.

Nieuw dieptepunt is het gedrag van beroepsnegerin Sylvana Simons, u weet wel, die politieke avonturierster die eerst haar geluk beproefde bij de genocide-ontkenners van DENK, en nu met een stel halvegaren een gooi doet naar een zetel in de Amsterdamse Gemeenteraad. Simons vroeg zich maandag op Twitter af: “Waarom geen massale media-aandacht? Waarom geen toestemming voor zoekactie? Wat is het verschil tussen Anne en Orlando?” Ik vind dat zij op een meer dan schofterige manier het tragische einde van Orlando misbruikt voor haar eigen racistische agenda.

Doe tweet van Sylvana, daar ga ik graag even op in. Allereerst: op het moment dat Simons iets twitterde over “geen massale media-aandacht” hadden zowel het RTL-nieuws en het NOS-journaal als vele andere media al uitvoerig aandacht aan de vermissing besteed. Ik verwacht van iemand die zichzelf een opinion leader vindt dat diegene zich goed informeert alvorens een stelling te poneren. Maar dat geldt dus blijkbaar niet voor Sylvana. Die roeptoetert maar wat. En trouwens, iedereen die het met haar oneens is, wordt door La Simons niet bestreden op basis van argumenten, maar gemakshalve afgeserveerd als zijnde een racist.

Dan schrijft achterlijke Sylvana “Waarom geen toestemming voor zoekactie?” Huh? Voor een door burgers op te zetten zoekactie is helemaal geen toestemming nodig. Overigens blijken allerlei twitteraars die een grote mond hebben over dat vermeende racisme, op geen enkele wijze hebben bijgedragen tot het vinden van Orlando!

Twitteraars vonden van een eerdere column van mijn hand dat die was gericht op het neersabelen van Orlando Boldewijn, en wij ontvingen op onze redactie ook e-mails van die strekking. Fout. De column die ik eerder schreef, is geen aanklacht tegen Orlando, maar richt zich tegen degenen die onterecht de racismekaart trokken. Dat is wat anders. In die column ging ik ook in op de vraag, waarom de politie niet bij iedere vermissing massaal uitrukt. In het geval-Orlando wordt meer duidelijk over de redenen om niet meteen massaal uit te rukken. Orlando Boldewijns moeder had tegen de politie gezegd dat hij het wel vaker niet zo nauw nam met de tijd. Met andere woorden: zoonlief was wel vaker even van de radar, om later ongeschonden weer terug te keren. De keuze van de politie om niet  meteen een massale zoektocht op touw te zetten, was -hoe triest de afloop ook is- volkomen terecht.

Tot slot het laatste stuk van de tweet van Sylvana: “Wat is het verschil tussen Anne en Orlando?” Dat zal ik, daartoe uitgelokt, even uitleggen. Anne was nauwgezet en had niet de gewoonte om zo nu en dan langdurig zoek te zijn. Daarnaast: Anne was een veelbelovende studente. Orlando was een knul die, los van allerlei stevige verdenkingen zoals jongensprostitutie, tegen de criminele bandana-cultuur aanschurkte, niet vies was van een vette joint en daar openlijk trots op was. De dood van Anne Faber is voor de samenleving al met al een veel groter verlies dan de dood van Orlando Boldewijn. En die constatering, daar is niets racistisch aan.