Pouwels - Dronken/verdronken

Zondagochtend vroeg wakker na een zaterdagavond waarop ik wat uitgeschoten was met de wijn. Kan gebeuren, niet zo'n ramp. Dronkenschap is prima, als je maar genoeg zelfdiscipline hebt om geen domme dingen te doen. Mailtjes sturen aan je baas bijvoorbeeld, of onder eigen naam allerlei extreme teksten op het internet achterlaten. Doe je dat wel, dan is dat de volgende dag nogal gênant. Ik spreek uit ervaring.

Liggend op de bank was ik met mijn katerige hoofd wat aan het surfen op het internet. Nieuws doornemen, tekstjes lezen, filmpjes kijken, dat soort dingen. Ineens had de NOS groot nieuws. Bij een scheepsramp waren waarschijnlijk 700 mensen omgekomen toen ze probeerden om de Middellandse Zee over te steken.

700 mensen... Dat zijn er echt vreselijk veel. Als je je daar een voorstelling van probeert te maken, dan lukt dat bijna niet. Dat is óók moeilijk aan het interpreteren van zulk nieuws. Ook, want er speelt ook nog mee dat nieuws redelijk bijzonder moet zijn om groot nieuws te heten. En dat is tragisch genoeg niet het geval, want er verdrinken de laatste tijd nogal veel mensen bij soortgelijke scheepsrampen. Vorige week nog 400 en de teller staat inmiddels op ruim 3500.

Daar was ik over aan het nadenken toen ik al surfend op de website Retecool terechtkwam. Zij hadden een bericht gepost waarin ze lieten zien hoe er op de ranzige randen van het Nederlandse internet op scheepsrampen met vluchtelingen gereageerd wordt. Ik hoef die bagger niet te herhalen, maar de strekking ervan was telkens dat het een verdomd goede zaak was dat er weer een paar honderd potentiële uitkeringstrekkers minder waren.

Juichreacties na een ramp met honderden doden. Juist. En dat soort berichten waren geen uitzonderingen. Evenmin waren ze alleen te vinden op schimmige Facebook-pagina's als PVV Aanhangers of Nederland mijn Vaderland. Ook reguliere websites hadden ermee te maken. RTL Nieuws heeft de reageermogelijkheid onder een nieuwsbericht zelfs uitgezet omdat er te veel van dat soort reacties geplaatst werden.

Hoe dronken moet je zijn om zo te kunnen reageren op zo'n ramp? Of is het nóg erger en waren deze mensen nuchter toen ze deze uitspraken deden? Vaak worden termen als 'fobie' en 'haat' veel te snel gebruikt, maar in dit geval lijkt er sprake van letterlijke haat. Mensen echt dood willen hebben. Echt blij zijn als mensen niet meer bestaan. Puur om wie ze waren en omdat ze hun leven op het spel zetten voor een kans op een beter bestaan.

Die haat is zo extreem en blijkt zo grootschalig te zijn dat ik me afvraag of politiek en justitie hier niet eens wat meer aandacht aan zouden moeten besteden in plaats van aan die paar jihadisten die hier mensen dood willen hebben.

Normaal leef ik me graag in in andere denkwijzen, andere perspectieven, andere opvattingen. In dit geval kan ik dat niet. En al zou ik het kunnen, ik zou het niet willen. Zulke haat is zo ziekelijk, zo extreem, dat ik mezelf bijna dood zou moeten drinken voor ik genoeg onder invloed ben om mijn schouders erbij op te kunnen halen.