Luc van Lier - Eigen kind eerst

Een van de schofterigste televisiefragmenten die ik ooit heb gezien, was een interview van vastgoedproleet Harry Mens met journalistiekproleet Thomas Lepeltak. In een uitzending op zondagochtend. Iets over een demonstratie van zaterdagmiddag, waar Lepeltak over wist te vertellen dat de demonstranten hadden lopen zwaaien met vlaggen met daarop hamers en sikkels. Een hufterigheid van ongekende omvang, immers, dat televisieprogramma -waarin ook ruim baan wordt gegeven aan de verkooppraatjes van de meest uiteenlopende belegginsgfraudeurs- wordt op zaterdagmórgen opgenomen. Dus totaal verzonnen toekomstkijkerij wordt als “journalistiek” over het voetlicht gebracht.

Maar het zijn niet alleen de vastgoedproleet en de journalistiekproleet die zich van zo’n verzonnen toekomstvisie bedienen. Graag introduceer ik bij u de vakbondsproleet. Henri Janssen, bondsbestuurder bij FNVspoor. Die organiseerde een spoorwegstaking, en droeg, daags tevoren, zijn meelopers op om de volgende dag na de staking te twitteren dat de staking een groot succes was geweest, en dat de actie veel bijval had gehad. Dezelfde vooruitkijkbluf als die wij kennen van die vastgoedproleet en die journalistiekproleet uit de eerste alinea van deze column.


Jammer voor die Henri Janssen was wel, dat de stakingsactie geen succes was. Uitsluitend een handjevol extreem beïnvloedbare machinisten en conducteurs had gehoor gegeven aan de op niets gebaseerde stakingsoproep van Aksie-Henri, dus vielen er nauwelijks treinen uit. Sta je mooi voor lul, met je mislukte stakingsactie.  

De door Henri Janssen uitgeroepen stakingsactie viel trouwens op een dag waarop nogal wat middelbare scholieren herexamen moesten doen. Die arme kinderen lagen natuurlijk zwaar in de stress, want hoe kom je op tijd op school als de trein niet rijdt… Zo zie je maar weer, FNVspoorvakbondshufter Henri Janssen heeft maling aan alles en iedereen. Herexamen? Pech gehad.

Maar het wordt nóg erger. Onderzoek wees uit, dat de stakingsactie van gisteren pas werd uitgroepen op het moment dat Henri Janssen zeker wist dat zijn eigen kind géén herexamen hoefde te doen. Dan ben je natuurlijk een eersteklas droplul. Maling aan iedere scholier die herexamen moet doen, maar wel eerst even met je lullige stakingsoproepje wachten tot je zeker weet dat je eigen kroost een herexamen bespaard blijft.

Best raar, eigenlijk. De bereidheid van Henri Janssen om vooruitkijkend een gokje te wagen blijkt voor wat betreft de schoolprestaties van zijn kind dus toch een stukje minder dan voor wat betreft  het voorspellen van het enorme succes van zijn flauwekulstaking. En ik heb het best wel te doen met al die NS-machinisten en conducteurs die zich voor Henri’s karretje hebben laten spannen.  Wellicht is het een goed idee dat zij massaal het vertrouwen in De Grote Manipulator opzeggen en zijn vertrek eisen. Of het lidmaatschap van de FNV opzeggen, dat kan natuurlijk ook.