Luc van Lier - Oppertrut Yvon Jaspers


De schlemielenhoek van agrarisch Nederland. Boer zoekt vrouw. Zo enorm raar is het niet, dat het halve land jaarlijks schuddebuikend de verrichtingen gadeslaat van weer een nieuwe lichting sociaal extreem onhandige agrariërs op het glibberige liefdespad.  Natuurlijk, Yvon’s Relatieshow geldt als een absoluut kijkcijferkanon, maar dat is op slechts één succesgegeven gebaseerd. Ramptoerisme. Net als de kijkersfile bij de enorme ravage na een knalbotsing op de A73.

Heerlijk om te horen hoe Yvonne Jaspers commentaar levert op het dagelijks leven van contactgestoorde prutsers in een wereld van melkvee, chrysanten of bospeen. Hilarisch om te zien hoe er een oververtegenwoordiging is van veertigjarige boerenzoons die nog bij pa en ma thuis wonen. Moederskindjes. Of zo’n rare bloementeler met van dat borstelhaar en een enorme voorliefde voor satésaus en geitewollensokkenpraat, om wie we vorig jaar hartelijk hebben gelachen. Of dit seizoen: Geile Geert. Prachtige ramptelevisie.

Echt. Het is gewoon ondoenlijk om géén hilarische beschouwingen over deze relatiefolklore op te tikken. En dat komt niet eens alleen maar door de boerenkneuzen. Die Yvon Jaspers is wel de boerenbonte kers op de taart. Zij is in haar eentje de verpersoonlijking van de overtreffende trap van truttig. Yvon is Neerlands Oppertrut.

Tot zover is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Truttige mevrouw geeft een inkijkje in het liefdesleven van kansloze hunkerboeren. Tamelijk onschuldig. Tot vandaag.

Want Yvon Jaspers heeft genoeg van de bijtende commentaren op haar boertjes. Dus schoot ze vanmorgen op flutzender 100%NL lelijk uit haar slof. Haar boertjes werden agressief bejegend en dat had alles te maken met de agressie die de conducteurs van de NS ook ondervinden. Zegt Yvon.

Sodemieter op, Yvon! Is er ooit zo’n liefdesboer door het Nederlandse kijkerspubliek het ziekenhuis in getrapt? Niet dat ik weet. Die boeren hebben niets te klagen als je ze vergelijkt met treinconducteurs van wie het gezicht door schorem tot moes is geslagen.

Echt. De vergelijking tussen het terecht de draak steken met contactgestoorde komkommertelers en pogingen tot doodslag op treinconducteurs is als je er even over nadenkt werkelijk te schofterig voor woorden. Maar ja, de hele dag die agrarische strontlucht opsnuiven, dat kán gewoon niet goed voor je hersens zijn. Dan krijg je verstandelijke gierverweking. Dat is Oppertrut Yvon Jaspers ook overkomen. Het begon vrij onschuldig, met haar boerenbonte Yvon Jaspers-servies. Hoe toepasselijk: ze is geëindigd met een bord voor haar kop. Een enorm bord. Arme Yvon.