Daafje - Songfestival? Ga toch sjoelen, mens!

Velen van 's Neerlands bodem zullen ongetwijfeld een dag na gister krokodillentranen plengen vanwege een of andere jaarlijks terugkerend gebeuren, onder de noemer Eurovisie-Songfestival. We weten het allemaal zo langzamerhand: dit jaar was het een of andere veertiger, luisterend naar de naam Trijntje die zichzelf al dan niet met hulp van de veel besproken jurk op een zijspoor heeft weten te zetten, terwijl de Oost-Europese tienermeisjes zowat halfnaakt en met loopse pasjes betere kansen weten te creëren, meestal op liedjes waarin een of ander House-beatje minutenlang de hele zaal doorbonkt!.

Afgelopen jaren waren het Anouk en Ilse & Waylon die voor een positievere verandering konden zorgen. Echter, een succes evenaren is een wat zwaardere klus, waarbij je ook afhankelijk bent van wat anderen doen, zo gaat dat nou eenmaal bij wedstrijden! Het is gewoon de smaak van onze doorzenders, waarmee we de plank bijna jaarlijks compleet mis weten te slaan. Waren het in de jaren '90 in Nederland hoge-ogengooiers als Maywood en Willeke- Alberti, die over de grens op de planken alsnog volledig door de grond gingen, in dit decennium mocht eerst Sieneke met draaiorgel en al voortijdig terug naar haar kapsalonnetje en nu is het dus Trijntje die met jurk en al met de eerstkomende ICE naar huis kan om haar zonden te gaan overdenken. Zij kan zich nog altijd op een ludieke manier een goede verliezer tonen door tegen haar schoonzus te zeggen: "Edsilia, zal ik het maar komende zaterdag het puntenlezen van je overnemen, of zullen we het gezellig saampjes doen?" Kortom Songfestival? Dat was business van vroeger, de geschiedenis laat zich nou eenmaal moeilijk herhalen!

Vergeet het gewoon maar, we kunnen het gewoon niet meer.

Waar hoor je ondertussen bijna niks over? Iets dat we tenminste wél kunnen en goed ook! Laat ik het maar naar voren schuiven! We zijn wereldkampioen geworden! Met ons volksspelletje, waar we altijd al goed in zijn geweest: sjoelen! Wij als befaamde brikkenmikkers hebben gigantisch staan te vlammen op het WK in Tsjechië. Bij de heren eindigden we op plek 1 en 2, (en plek 5 t/m 24! werden op 2 Duitsers na allemaal door Nederlandse heren bevolkt). Onze rood-wit-blauwe dames mochten de eerste 24 plekken met 16 bevolken, met daarbij 1-2-3 voor ons. U ziet waar wij als kleine natie dus beresterk in zijn!

Komt nog eens eroverheen, dat op de welbefaamde HOMAS-sjoelbakken werd gespeeld, terwijl de Nederlanders enkele jaren geleden, (na het failliet gegane, maar later opnieuw gestarte HOMAS) op Schilte-bakken waren overgestapt, en de Duitsers -vertrouwd gebleven met HOMAS- dus per definitie een lichte voorsprong hadden. Kortom, het was voor ons dus even kiele-kiele. Dit met laatstgenoemde wetenschap maakt het verlies van gisteravond in één klap extra goed! Zo zie je maar weer, met een totaal budget van pakweg een vier- of vijfhonderdste deel kunnen wij als Nederlanders gigantisch vlammen en dat niet eenmaal, nee zelfs vijfmaal! Alstublieft, vijf eervol en fantastisch verdiende plakken: goud, zilver én brons! Niet meer zingen, maar sjoelen dus!