20 nov 2014

   Krelis - The notorious AIG

In het tweede deel van mijn miniserie over gebrekkige zelfreflectie: De Amerikaanse verzekeringsgigant AIG, die in 2008 nog een bescheiden 184,6 miljard dollar kreeg toegeschoven van de overheid om de klap op te vangen van hun totale fiasco op hypotheekgebied. Een paar maanden geleden liet AIG, via voormalig CEO Hank Greenberg, weten erg dankbaar te zijn en de Amerikaanse overheid aan te klagen…

Mijn oma, een echte Amsterdamse, heeft een aantal gevleugelde uitspraken en een van de meest gebruikte is: “Stront, wie heeft je gescheten?” Zelden was deze opmerking zo treffend als bij de aanstaande rechtszaak tussen AIG en de Amerikaanse overheid. AIG, dat zelf voor vele miljarden aan schulden creëerde door verkeerd te gokken op hypotheekuitkomsten. Dit pakte uiteraard volledig verkeerd uit en AIG droeg zo zijn steentje bij aan de beurscrisis van 2008. De Amerikaanse overheid schoot te hulp en AIG kreeg voor bijna 200 miljard dollar aan lening om te voorkomen dat hun totale onkunde zou leiden tot het wereldwijd uitsterven van mens, dier en plant.

En dat zelfde AIG heeft nu dus het gore lef om de Amerikaanse overheid aan te klagen voor 40 miljard dollar. Stront, wie heeft je gescheten?

Dan, zou je denken tenminste, moet de reden van deze aanklacht wel erg goed zijn, wil je als AIG hier nog wat uit kunnen krijgen. Hank Greenberg gaf als voornaamste redenen op dat de door de overheid oplegde rente niet rechtvaardig was en dat er niet voldoende is betaald om de overheid het recht te geven op het bezit van 92% van het bedrijf. Of, zoals hij dat zelf zei: “Je kan jezelf niet zomaar iets toe-eigenen zonder er eerst voor te betalen!”

Die laatste opmerking was natuurlijk voldoende om deze man volledig ongeloofwaardig te maken. Noem mij maar naïef, maar ik heb zo het idee dat 184 miljard dollar verdacht veel lijkt op “ervoor betalen”… Maar goed, misschien zit ik ernaast en is 184 miljard dollar niet voldoende voor 92% van het bedrijf. Een klein rekensommetje zegt mij dat, als je voor 92% 184 miljard betaalt, de totale waarde van AIG ongeveer 200 miljard dollar is. Als Greenbergs claim correct is, was de waarde van AIG meer dan 200 miljard dollar en heeft het bedrijf niet voldoende geld gekregen voor de 92%. Maar de voornaamste vraag is natuurlijk: Hoeveel was AIG waard op het moment dat de overheid ingreep? Het heeft wat tijd gekost, maar ik heb het antwoord gevonden:
AIG was, op het moment van de overname van de overheid, een slordige 15,4 miljard dollar waard.

Met andere woorden, de Amerikaanse overheid heeft dus, in plaats van 92% over  15,4 miljard dollar, AIG 184 miljard dollar betaald, ook wel bekend als meer dan 1000% van de toenmalige waarde van het bedrijf. Het is dus wel te begrijpen waar de heer Greenberg zo boos om is… Stront, wie heeft je gescheten!?!

Maar hij gaat verder. Greenberg noemt de overname “afpersing” en klaagt over de 14% rente, die de banken niet kregen. Greenberg heeft blijkbaar gemist wat afpersing doorgaans betekent, namelijk het ontnemen van geld, in plaats van het schenken daarvan. Het eerste artikel van iemand die eerst zijn hondje terugkrijgt en vervolgens ook nog 184 miljard dollar moet ik nog in de krant zien. Verder is het niet zo gek dat AIG zo een hoge rente kreeg opgelegd. Zij waren namelijk volledig insolvent. En als een verzekeringsmaatschappij, die graag bij anderen de duimschroeven aandraait, zouden zij wel moeten weten wat dat is.

Zolang bedrijven als AIG, die dankzij roekeloos beleggen bijna de hele economie naar de knoppen hebben geholpen zich zo blijven gedragen, is het slechts een kwestie van tijd voordat de volgende crisis zich aan zal dienen. Mensen als Hank Greenberg, die zich van geen kwaad bewust zijn, zijn bereid om de hele planeet op te offeren zolang ze daar zelf maar beter van worden. Het is te walgelijk voor woorden. Of zoals Oma dat zegt: “Stront, wie heeft je gescheten?”

Volgende week: De snordragende movemberist


Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.