20 okt 2014

   Rikus Spithorst - Sukkels in spoorpakkies

Ik mag graag overdrijven. De complete Tweede Kamer uitmaken voor een stel idioten, terwijl slechts iets meer dan 95 procent van de Kamerleden niet goed bij het hoofd is. Of beweren dat de PVV-stemmers de Lagere School hebben, terwijl 61,2 procent van de PVV-aanhang de Lagere School nooit heeft afgemaakt.

Dus ook mijn opmerking dat de kaartjescontroleurs en conducteurs bij de spoorwegbedrijven in ons land hun vak buitengewoon slecht verstaan, gelieve u met een flinke korrel zout te nemen.

Maar echt. Er wordt wat af geblunderd onderweg.

Onze collega’s van Treinreiziger.nl hadden een wedstrijd uitgeschreven. De winnaars mochten met het nieuwe NS-groepsretour een dagje naar Amsterdam. Het leuke van dat nieuwe groepsretour is, dat de deelnemers niet samen in dezelfde trein naar Amsterdam hoeven te reizen. Dat weet u, dat weet ik. Maar een kaartjesknipper op de Intercity naar de hoofdstad had geen flauw idee. Dus werd een van de winnaars voor de keuze gesteld. Hij mocht óf een vette boete betalen, óf de trein uit om alsnog een gewoon kaartje te kopen. Arme prijswinnaar. Dan ga je op pad voor een leuk dagje Amsterdam, wordt dat verknald door een zak hooi in een NS-pakkie. Erg fijn.

Of zo’n kaartjescontroleur. Op station Muiderpoort. Een mevrouw met een Jaartrajectkaart checkte bij de toegangspoortjes niet in. Dat hoeft namelijk niet, als je zo’n kaart hebt. De controleur op het Muiderpoortstation wist van toeten noch blazen, en stuurde de reizigster als een klein kind terug naar het poortje om alsnog in te checken. Onterecht. Die mevrouw was uiteraard woedend. Terecht. Word je als reiziger met het gelijk aan je zijde door een malloot met een treinpakje aan voor schut gezet. Erg fijn.

Of zo’n vliegende toezichthouder van Arriva. Een jongeman wandelt in Emmen het station in, met goede zin en stevige trek. Dus koopt hij in het winkeltje op het station een stuk pizza met handige-onderweg-opeet-verpakking. Stapt ‘ie in de trein, wordt ‘ie er door een stumpert in een Arriva-outfit weer de trein uit gebonjourd. Want zijn pizza is verboden in de trein. Alsof daar voor een goedwillende passagier een touw aan valt vast te knopen. Op het treinstation haal je wat te eten voor onderweg, maar je mag het niet meenemen in de trein.

De NS moet echt iets doen aan het belabberde kennisniveau van zijn medewerkers. Dat geldt voor de klantenservice en de webcare, maar zeker ook voor de medewerkers die in het echte leven passagiers tegenkomen. En Arriva en NS moeten ook dringend om de tafel: óf op het station waar de Arriva-trein stopt worden zaken als meeneempizza’s en friet verkocht, maar die mogen dan ook in de Arriva-trein worden opgegeten, óf op die stations wordt dat soort onwelriekende vettigheid gewoon niet meer verkocht. Arriva dient in ieder geval een stevige vinger in de pap te hebben over het assortiment dat wordt verkocht op de stations waar de Arriva-trein halteert.

Want hou op, de reiziger te schofferen. Die oproep doe ik niet alleen aan de uniformen in en om de trein, maar ook aan de krijtstrepen en de mantelpakjes in de directieburelen.

Hup. Aan de slag!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.